Boršč – od sočne junetine i jarko crvene cvekle
Sastojci:
- 1 kg junetine za supu
- 1 goveđa kocka za supu
- 1 manja glavica kupusa
- 500 g šargarepa
- 50 g krompira
- 500 g cvekle
- 150 g luka
- 50 g maslaca
- 0,5 dl sirćeta
- šecer
- 1 kašika pirea od paradajza
- lovorov list
- peršun
- biber
- 2 čena belog luka
- 2 dl kisele pavlake
- 1 kašika začina
Priprema:
Meso stavite u oko 2,5 l vode, dodajte začin, kocku za supu i malo soli. Ostavite da se kuva lagano i povremeno skidajte penu sa površine. Kuvano meso narežite na duguljaste komade. Cveklu oljuštite, krupno narendajte i stavite u malo vode, kojoj ste dodali sirće pa kuvajte 20-30 minuta. Kupus narežite na komadiće ili rezance, krompir na kocke, luk na kockice, a šargarepu krupno narendajte. U supu od mesa stavite kupus i kuvajte 10-15 minuta, dodajte krompir i nastavite kuvati.
Na ugrejanom maslacu popržite luk i šargarepu, dodajte pire od paradajza i sve zajedno prodinstajte, pa umešajte u kupus zajedno sa cveklom. Začinite biberom, lovorovim listom, šećerom i naseckanim belim lukom. Na kraju dodajte narezano meso i sve zajedno jos kratko prokuvajte. Po potrebi boršč malo razredite, a po želji dodajte malo sirćeta. U svaku porciju stavite po kašiku kisele pavlake.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.