Zapečeni karfiol sa sirom i jajima
Potrebno je:
- 1 glavica većeg karfiola
- 2,5 dl neutralne pavlake
- 4 jajeta
- 200 g sira trapista izrendanog
- 3 čena belog luka
- suvi biljni začini
- mleveni biber
Priprema:
Karfiol najpre dobro operemo i podelimo na cvetove. Stavimo ih u veću šerpu i kuvamo ih u slanoj vodi. Kada se kafiol dovoljno kuvao, vadimo ga i ređamo u vatrostalnu činiju u kojoj ćemo ga peći. Poređali smo karfiol u posudu i sada beli luk iseckamo što sitnije i pospemo ga preko karfiola.
U drugu činiju, odvojeno od svega umutimo jaja i pavlaku, začinimo to biljnim začinima po ukusu i pobiberimo. Nakon toga u tu dobijenu smesu dodajemo sir trapist, koji smo prethodno izrendali na sitno rende. Sve to dobro promešamo kako si se sve lepo sjedinilo. Karfiol koji smo poređali u posudu za pečenje prelijemo sa tom umućenom smesom i uključimo rernu na neku srednju temperaturu, u zavisnosti od jačine. U zagrejanoj rerni zapečemo tako pripremljen karfiol, tek toliko da dobije zlatnu boju.
Nakon izvesnog vremena naš obrok je spreman za posluživanje. Uz njega možete spremiti i neku sezonsku salatu ili ga poslužiti kao prilog uz neko meso po vašem izboru. Zdravo i lagano, pa može i češće da se konzumira.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.