Piletina s limunom i ruzmarinom u sosu od belog vina
Sastojci:
Za marinadu:
- 800 g pilećih bataka
- 1 kašičica narendane kore limuna
- 2 kašike limunovog soka
- ½ kašičice rendanog đumbira
- 3 čena belog luka
-1 kašika narezanog ruzmarina
- 1 kašičice senfa
Za sos:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 175 ml vode
- 2 kašičice gustina
- 100 ml belog vina
- 2 kašičice začina
- biber
Priprema:
Batke operite pa im skinite kožicu i stavite ih u posudu. Zajedno pomešajte koru i sok limuna, đumbir, pasirani beli luk, ruzmarin i senf, pa sve izmešajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte ga, dodajte mariniranu piletinu i pecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začin, pobiberite, promešajte i prelijte preko zapečene piletine. Pustite da umak provri na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano dinsta 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak ugustiti. Piletinu prelijte sa sosom od vina i poslužite uz pire krompir ili pirinač i zelenu salatu.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.