Velington govedina za specijalne trenutke
Potrebno je (za 4 osobe):
- 1 kg goveđeg bifteka
- 2 komada (kašike) maslaca
- 3 grančice svežeg ruzmarina
- crveni luk
- čen belog luka
- 600 g mešavine pečuraka
- 100 g pileće džigerice
- 1 kašika vorčester sosa
- po želji: ½ kašičice ulja od tartufa
- 50 g svežih prezli
- 500 g lisnatog testa
- veliko domaće jaje
Za sos:
- glavica crnog luka
- grančice svežeg timijana
- 1 kašičica džema od ribizle
- 100 ml vina
- 1 kašičica senfa
- kašika običnog brašna i još malo za posipanje
- 600 ml goveđe supe (vruće)
Zagrejati veliki tiganj na jakoj vatri. Natrljati govedinu morskom solju i crnim biberom. Dobro naliti tiganj uljem, zatim dodati govedinu, komad maslaca i grančicu ruzmarina. Pržiti govedinu na jakoj vatri 4 minuta, redovno okretati mašicama, zatim staviti na tanjir. Obrisati tiganj i staviti ga na umerenu vatru. Oljuštiti crveni i beli luk, zatim veoma sitno iseckati pečurke i staviti u tiganj s drugim komadom maslaca i sipati još ulja. Ubaciti ostatak listića ruzmarina i pržiti 15 minuta ili dok ne omekšaju i počnu da se karamelizuju, uz neprestano mešanje. Ubaciti džigericu i sos u tiganj i pržiti još nekoliko minuta, zatim sav sadržaj izručiti na veliku dasku i poprskati uljem od tartufa (po želji). Sve sitno iseckati velikim nožem, tako da smesa može da se razmazuje. Probati i začiniti tako da bude savršenog ukusa, zatim umešati prezle.
Zagrejati rernu na 210ºC. Na brašnom posutoj površini oklagijom razvući testo tako da bude veličine 30 x 40cm. S jednom od dužih ivica pred sobom, razmazati paštetu od pečuraka, ostavljajući prazninu od 5cm na svakom kraju i na ivici koja je najdalje od vas – te ivice premazati jajetom. Staviti govedinu na paštetu, zatim, počevši od ivice najbliže sebi, čvrsto umotati testo oko govedine, ivice pritisnuti prstima da bi se zatvorile. Prebaciti Velington na veliki pleh obložen papirom za pečenje, tako da zatvoreni deo testa bude s donje strane, zatim premazati jajetom. Kad bude vreme za pečenje, grejati pleh na ringli nekoliko minuta da bi dno postalo pomalo hrskavo, zatim staviti u rernu i peći 40 minuta da bi govedina bila rumena i sočna – dve porcije na krajevima će biti bolje pečene, ali neki vole takve.
U međuvremenu, za pripremu sosa oljuštiti i ugrubo iseći crni luk, zatim ga staviti u veliku šerpu na umerenoj vatri i dodati malo ulja i listiće timijana. Pržiti 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim umešati džem i krčkati dok smesa ne postane sjajna i prilično tamna. Dodati vino , zapaliti šibicom, skuvati, zatim umešati senf i brašno, pa postepeno dodavati bujon. Kuvati do željene gustine, zatim izmiksati štapnim mikserom i procediti kroz sito ili ostaviti grudvice. Kad sve bude spremno, ostaviti govedinu Velington da odstoji 5 minuta, zatim poslužiti kriške debljine 2 cm sa sosom i zelenim povrćem kuvanim na pari.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.