Zvezda mediterana: grčka musaka
Grčka musaka se razlikuje od srpske s krompirom, pa proverite koja vam je draža!
Potrebno je:
- 4 plava patlidžana, srednje veličine
- 2 glavice crnog luka
- 1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
- 3 manja paradajza
- po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista
- po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića
- 1/2 čaše crvenog vina
- so, biber
- maslinovo ulje
- 200 gr sira, može gauda
Za sos:
- 1 kašika maslaca
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- oko 400 ml mleka
- so, biber, muskatni oraščić
Patlidžane oprati pa iseći na lepe tanke kolutove (bez ljuštenja). Posoliti pa neka stoje 15 minuta i puste sok. Zatim se ocede, operu i proprže na maslinovom ulju sa svake strane.
Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak minuta prženja mesa, dodati sitno seckani paradajz i vino – pa pržiti dok ne uvri sva tečnost. Onda začiniti.
Za sos, na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično. Najbolje mešati žicom tokom kuvanja.
U odgovarajući sud ređati patlidžane, pa mleveno meso, pa bešamel sos i onda izrendan sir. Tako ređati slojeve dok se materijal ne utroši – a završava se sirom. Peče se oko pola sata i može da se služi i hladna.
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.