POSNO! Čorba od cherry paradajza
Potrebno je:
- par kašika maslinovog ulja
- 1 kg cherry paradajza
- 1 crni luk
- par čenova belog luka
- so, biber,
- timijan i bosiljak
- kašika šećera
- 1 l supe od povrća
- za serviranje: cherry paradajz, mocarela, svež bosiljak, peršun (po izboru)
Sipajte u manji pleh par kašika maslinovog ulja i ubacite u rernu na oko 200 stepeni da se ulje zagreje.
1 kg cherry paradajza isecite na pola, izmešajte sa jednim većim crnim lukom sečenim na trakice, dodajte nekoliko komadića belog luka (presečenih na pola), timijan i bosiljak. Posolite, pobiberite i ubacite na zagrejano ulje. Peče se oko 20 minuta i u toku pečenja treba da se promeša 2-3 puta. Zbog kiselog ukusa paradajza, u povrće pre pečenja bi trebalo da se stavi i malo šećera.
Staviti 1 litar supe od povrća (stok, temeljac) da provri i sipati pečeni paradajz. Kada je prokuvano, ocediti supu u drugi lonac. Povrće sa malo supe usitnite u blenderu. Izblendovano povrće propasirajte kroz cediljku u lonac u kome je supa i začinite (beli biber, so i bosiljak).
Za serviranje: nekoliko cherry paradjza koji su ostali na grančici ispecite na tiganju da malo omekšaju i spustite u tanjir preko supe. Ukrasite svežim bosiljkom. Mocarela sa maslinovim uljem i peršunom je super na tanjiriću pored
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.