Originalni recept za juneći perkelt
Perkelt je jelo mađarskog porekla u kome se koriste najkvalitetniji komadi junetine. Najviše se priprema u Bačkoj, u Vojvodini.
Za 3 osobe:
- 1 kg junetine
- 350 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 l crvenog vina
- 3 kašičice slatke tucane paprike
- 1 kašičica lute tucane paprike
Za serviranje:
- 150 g slanine
- testenina po izboru
- kisela pavlaka
June čije meso će se koristiti treba da je 250-300kg ne starije od godinu dana. Za perkelt se koriste plećka, vrat, paflek i kolenica. Meso se iseca na kockice 3x3cm i dinsta na malo masnoće sa isečenim lukom, koji po količini treba da bude 35% od ukupne količine mesa. Kilogram mesa je predviđen za 3 osobe.
Jelo mešamo dok ne ispari sok. Začinimo ga solju, tucanim biberom, zdrobljenim belim lukom, slatkom i ljutom začinskom paprikom, stonim belim vinom – i po želji mlevenim kimom. Zatim nalijemo malo vode i kuvamo dok meso ne omekša.
Tradicionalno, poslužuje se sa galuškama (mađarski naziv za njoke) koje se za razliku od italijanskih prave sa dodatkom sira. Ako vam je lakše, skuvajte eku testeninu, pa servirajte uz nju, pavlaku i ispržene kockice slanine.
Foto-iliustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.