TZATZIKI - omiljeni grčki sos u kućnoj verziji
Potrebno je:
- svež krastavac
- 2/3 čaše jogurta
- 1 pavlaka
- 1 čen belog luka
- sok manjeg limuna
- mirođija
Jedan veći svež krastavac se oljušti, odstrani mu se sredina sa semenkama. Krupno se izrenda, posoli i stavi u cediljku iznad činijice da malo pusti vodu. Idealno je da stoji par sati.
Kada se ocedi, ubaci se u blender, sipa se 2/3 čaše jogurta (može i jogurt rčkog tipa ako želite gušći sos), sok od manjeg limuna, jedan krupno seckani čen belog luka i ravna kašičica mirođije (bilo bi idealno sveže mirođije, ali i ona iz kesice odlično radi posao). Sve se dobro izblenduje.
Ovo sipati u činiju u koju ste već istresli jednu pavlaku, promešati i staviti u frižider da se dobro ohladi. Obavezno u blender ide samo jogurt, jer je tečan i dobro se izblenduju sastojci. Da smo odmah stavili pavlaku bilo bi previše gusto za blender.
Pavlaka se dodaje jer je naš jogurt ređi od grčkog koji se koristi za Tzatziki (ne mešajte glrički jogurt sa jogurtom grčkog tipa - to nisu isti proizvodi!). Ako nešto preostane, može da se koristi i sutra. Preporučuje se i uz kuvano meso (posebno kuvanu teletinu).
Recept: blog Vitki Gurman
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.