"Sheperd’s Pie" s povrćem i pečurkama
Ovo je specijalitet koji se prvo pravio od ostataka mesa i zapečenom korom pire-krompira. Termin "shepherd's pie" se pojavio u kuvarima Velike Britanije oko 1877. godine i prvobitno je označavao pitu pravljenu s jagnjetinom.
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 1 velika šargarepa
- 150g bukovača
- listovi celera
- 300g mlevenog mesa (pola junetina, pola svinjsko)
- maslinovo ulje (ili mast)
- 100g pelata
- šoljica crvenog vina
- 2/3 šolje pileće supe
- 50g goveđe pršute
- 1 šolja kukuruza i graška iz konzerve (ili prethodno skuvanog)
- so, beli biber, čili
- 0.5 kg prethodno pripremljenog pire krompira
Počinje se sa hladnom šerpicom i maslinovim uljem. Na ovo se ubaci sitno seckani crveni luk, jedan seckani beli luk i krupno rendana šargarepa - pa se ringla polako zagreva. Dodaju se seckane bukovače i listovi celera i kada se sve uprži doda se i meso.
Kada je i meso uprženo, dodaje se usitnjeni pelat i vino. Naliva se pilećom supom i ostavi da se krčka. Kada voda ispari doda se sitno seckana goveđa pršuta i preostali čen seckanog belog luka. Posolite, dodajte malo čilija ili belog bibera za umerenu ljutinu. Fil je gotov kada je savršeno dobro ukuvan, a većina supe je isparila. Sada dodajte kukuruz i grašak iz konzerve.
Masu od mesa sipajte u posudu koja može u rernu i prelijte umućenim pireom. Zapecite dok pire ne dobije boju.
Recept: Vitkigurman.com
Foto-ilustracija: Pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.