Istarska supa s belom morskom ribom
Ovo je supa koja se tradicionalo sprema na primorju, a sastojke za nju lako nađemo i "na kopnu".
Potrebno je:
- 2 krupnije glavice crnog luka
- manji koren i listovi celera
- 2 paškanata
- 3 šargarepe
- 2 veća paradajza sečena na pola
- 2 bele morske ribe (npr. oslić)
- maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin
- opciono: glava lososa koja jako poboljša ukus
Priprema:
Krupno isecite luk, celer, paškanat i šargarepu – pa ih ubacite u lonac da se malo proprže na maslinovom ulju. Zatim sipajte vodu i ubacite i paradajz. Začinite biberom i ruzmarinom, a posolite samo malo, jer je morska riba već slana.
Kad povrće omekša, ubacite i ribu. Riba se kuva oko 10 minuta bez mešanja. Pazite da je ne prekuvate! Pažljivo je izvadite da se ne bi raspala i kosti upale u supu.
Supu procedite, pa povrće pasirajte na dasci ili kroz cediljku (može da se upotrebi i „secko“). Propasirano povrće vratite u supu. Zatim i ribu očistite od kostiju i meso vratite u supu. Ponovo upalite ringlu i kad sve provri kuvajte još 2-3 minuta, korigujte količinu soli i bibera, a kada sklonite s ringle, dodajte i peršun.
Recept je preuzet iz knjige “Gurmanske veze” / tekst: blog Vitki Gurman
Foto-ilustracija: Pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.