Istarska supa s belom morskom ribom

 
 ≫ 
  • 0

Ovo je supa koja se tradicionalo sprema na primorju, a sastojke za nju lako nađemo i "na kopnu".

Potrebno je:

- 2 krupnije glavice crnog luka

- manji koren i listovi celera

- 2 paškanata

- 3 šargarepe

- 2 veća paradajza sečena na pola

- 2 bele morske ribe (npr. oslić)

- maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin

- opciono: glava lososa koja jako poboljša ukus

Priprema:

Krupno isecite luk, celer, paškanat i šargarepu – pa ih ubacite u lonac da se malo proprže na maslinovom ulju. Zatim sipajte vodu i ubacite i paradajz. Začinite biberom i ruzmarinom, a posolite samo malo, jer je morska riba već slana.

Kad povrće omekša, ubacite i ribu. Riba se kuva oko 10 minuta bez mešanja. Pazite da je ne prekuvate! Pažljivo je izvadite da se ne bi raspala i kosti upale u supu.

Supu procedite, pa povrće pasirajte na dasci ili kroz cediljku (može da se upotrebi i „secko“). Propasirano povrće vratite u supu. Zatim i ribu očistite od kostiju i meso vratite u supu. Ponovo upalite ringlu i kad sve provri kuvajte još 2-3 minuta, korigujte količinu soli i bibera, a kada sklonite s ringle, dodajte i peršun.

Recept je preuzet iz knjige “Gurmanske veze” /  tekst: blog Vitki Gurman

Foto-ilustracija: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA