Najbolje igre iz GTA serijala

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Da li će se šestica naći na ovoj listi?

Čitav internet ovih dana bruji o novom nastavku GTA franšize, pa je ovo idealan momenat da obnovimo staru dobru temu oko koje se gejmeri nikad ne mogu složiti, a to je koja je igra iz GTA franšize najbolja? U principu, najtačniji odgovor na ovo pitanje bi bio: ‘’koja god se vama najviše sviđa’’, jer svako iz ovog ili onog razloga ima svog favorita. Mi ćemo pokušati da izdvojimo tri, prema nama, najboljih igara iz GTA franšize koje na najbolji način iskorišćavaju elemente po kojima je serijal postao poznat. To znači da ćemo uporediti priče, mape, i druge detalje da bi saznali koji GTA je imao najbolje sadržaje za igrače.

3. Grand Theft Auto V

gta-5-keyart-2 Foto: Rockstar Games

Najnovija i ubedljivo najprodavanija igra u franšizi sa oko 190 miliona prodatih kopija. Rockstar je definitivno pokušao da napravi igru koja bi trebala da se svidi što većem broju gejmera, ali iz tog razloga su i odbili određen broj igrača. Ipak, strategija se na kraju isplatila jer je GTA V definitivno najpopularnija igra ove franšize. GTA V je vratio neke sadržaje koji su nedostajali u GTA IV (poput garaža i friziranje automobila) i unapredio stvari iz starijih igara. Mogli smo da igramo sa tri različita glavna karaktera, dao nam je GTA Online, otkačeni gejmplej koji se više fokusirao na zabavu, a ne na realizam, i tonu novih sitnica.

GTA V je međutim jako brzo sav fokus prebacio na GTA Online. Igra danas ima deset godina, ali ne možemo da kažemo da je u tom periodu u nju ubačeno dosta značajnih sadržaja, a izmene u gejmpleju su prilično minimalne. Glavni aduti GTA V su poboljšana grafika, i ogroman broj sitnih sadržaja, ali kvantitet naravno ne znači i kvalitet. Čak i u kvantitetu GTA V zaostaje za nekim starijim igrama iz franšize, a i definitivno je više vremena utrošeno u smišljanje aktivnosti koje možemo da radimo u tim igrama. GTA V je sigurno jedna od najboljih igara ikada, ali ako je uporedimo sa starijim igrama iz serijala, stičemo utisak da su neke od njih mnogo više rizikovale sa novim idejama, pružile više kvalitetnog sadržaja u daleko kraćem roku, i više uticale na gejming. GTA V je sigurna igra koja je implementirala sve pouke koje su njena starija braća naučila.

2. Grand Theft Auto IV

gta-iv-keyart-1 Foto: Rockstar Games

GTA IV je bio ozbiljan korak u novu generaciju gejminga i igra je tada prikazala šta sve može da pruži te 2008. godine nova PlayStation-ova konzola. Igra nam je predstavila do sada najdetaljniji GTA grad, sa verovatno najboljom fizikom u jednoj GTA igri, odličnim endžinom i interesantnom pričom koja je sigurno par nivoa iznad piča iz ostalih GTA igara. Malo toga je bilo prosečno u GTA IV. Neke mehanike i elementi iz starijih igara nedostaju, međutim ogroman broj unapređenih stvari to definitivno nadoknađuje.

GTA IV je za one koji su želeli da GTA igre postanu realnije, a čak i danas ako uporedimo GTA IV i GTA V možemo da primetimo suptilne detalje iz starije igre koji ne postoje u GTA V. Liberty City je kreiran po uzoru na Nju Jork, a igrači su dobili više slobode nego ikad ranije da istraže neku GTA lokaciju. GTA IV je postavio i temelje za GTA Online sa njegovim multiplejer modom, a u ovoj igri smo i prvi put dobili mehaniku skrivanja iza predmeta, koja će se kasnije koristiti u ostalim Rockstar igrama. Ovo je i poslednja GTA igra koja je izbacila ekspanzije (The Ballad of Gay Tony i The Lost and Damned), jer se sledeći GTA najviše fokusirao na ubacivanje saržaja u onlajn mod. GTA IV je veoma kompletna igra kakve više ne viđamo u prodavnicama. Međutim, postoji jedan GTA koji je već decenijama kultna igra, i to sasvim zasluženo.

1. Grand Theft Auto: San Andreas

gta-san-andreas-keyart-3 Foto: Rockstar Games

GTA: San Andreas je prema mnogima jedna od najzabavnijih GTA igara i vrlo je živa u internet kulturi, iako je izašla pre gotovo 20 godina. Ovo je glavni dokaz da se ovde radi o kvalitetu, mada je igru sa grafičke strane vreme malo pregazilo, a i kontrole nisu toliko fluidne kao u modernijim GTA igrama. Ali to je sve što se može zameriti GTA: San Andreas. Igra ima veću mapu od GTA IV, i pravo je iznenađenje videti ovoliku količinu, i veličinu sadržaja u otvorenom svetu kreiranom za PS2 i Xbox konzole.

GTA: San Andreas je igra koja je prva izbacila loading screen-ove, prvi put ste mogli da plivate u GTA igri, ubacila RPG sistem i mehaniku da se gojite ako previše jedete, živopisan svet i karaktere koji su imali pametne i duhovite konverzacije. Muzika u igri je takođe legendarna i zaostaje jedino za Vice City-jem. U igri možete da radite veoma impresivan broj aktivnosti, koristite raznovrsna vozila, a i priča je takođe odlična kao i naš protagonista, i glavni negativac. Sa današnje tačke gledišta je više nego impresivno šta je te 2004. godine Rockstar uspeo da uradi sa GTA: San Andreas, jer i dan danas imamo open-world igre koje i dalje ne mogu da kreiraju svetove kao što je San Andreas čije nasleđe u GTA V jer je igra smeštena u isti grad.

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA