Kompaktna i elegantna tastatura: Logitech G515 TKL

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Logitech je sa G515 TKL modelom napravio vrlo lep i elegantan proizvod, ali se postavlja pitanje kako se odnosi prema drugim uređajima iz njihovog asortimana.

Mehaničke tastature su jako kul za ljude koji se naviknu da se igraju i da kucaju na njima, ali prosto postoje ljudi kojima ti duboki tasteri nikako ne odgovaraju, a i realno nekako deluju staromodno na standardnom stolu. Zato su proizvođači krenuli sve više da izbacuju mehaničke tastature sa low-profile tasterima koji nude i veći deo performanse ali i vizuelno i taktilno utisak mnogo bliži nekom modernom vremenu.

Logitech G515 TKL

Logitech-G515-TKL-2 Foto: Logitech

Na test smo dobili novu Logitech gejming tastaturu sa low-profile mehaničkim tasterima i na prvi pogled izgleda zaista zanimljivo i diskretno u klasičnoj crnoj boji. Tastatura je skoro potpuno crna osim jedne gornje trake koja je u sivoj boji a na kojoj se nalaze neki dodatni tasteri, neki indikatori i vrlo verovatno baterija s obzirom da je toliko tanka da baterija sigurno nije u kućištu ispod tastera. Sa gornje strane se nalazi i USB-C ulaz preko koga se uređaj napaja ili i povezuje ukoliko to ne želite da radite bežično. Sa donje strane imamo klasične stopice koje se vrlo dobro drže na stolu, kao i nogice koje omogućavaju dva nivoa podizanja. S obzirom da je tastatura zaista jako tanka – 22mm u najvišem delu, meni je nekako prijalo da koristim najviši nivo nagiba uređaja, ali je to sve naravno individualno.

Ono što još upada u oči na prvi pogled je takozvani Tenkeyless format - ova tastatura nema numerički deo ali ima deo sa strelicama i pripadajućim tasterima iznad njih. Na gornjoj traci se nalaze tasteri gde birate način povezivanja, da li je to preko Lightspeed USB adaptera ili preko Bluetooth-a, kao i taster za aktivaciju game moda koji po automatizmu isključuje windows tastere i slično, ali sve to možete prilagoditi iz G-HUB softvera. Lightspeed vam donosi apsolutno identičnu brzinu i učestalost prenosa podataka kao i preko kabla, dok vam Bluetooth omogućava povezivanje sa većim brojem uređaja kao što su i tableti, televizori i slično. Interesantno je primetiti da ova generacija Lightspeed adaptera omogućava i povezivanje određenih Logitech miševa na isti adapter samo to morate da uradite iz softvera, ali se negde tamo navodi sitnim slovima da perfomanse mogu opasti, pa ukoliko vam je svaki delić milisekunde bitan onda to nemojte raditi.

Logitech-G515-TKL-3 Foto: Logitech

Takođe podržani su samo neki Lightspeed miševi, ne svi, tako da konkretno nismo imali uređaj s kojim bismo istestirali ovu funkcionalnost, zašto je to tako nismo sigurni ali je verovatno problem u količini protoka podataka. I interesantno je da iako Logitech ima i Lightspeed slušalice u ponudi one se ne mogu uparivati na ovaj način, pretpostavljamo opet zbog količine podataka koju je potrebno progurati kroz jedan mali adapter. Inače sama baterija u tastaturi je deklarisana na do 36 sati neprestanog kucanja, ali pretpostavljamo da se to odnosi na Bluetooth konekciju, u praksi ćete tastaturu puniti čak i ako je vrlo intenzivno koristite verovatno najviše jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, ali to svakako nije problem jer se koristi standardni USB-C kabl a možete je i koristiti tokom punjenja.

Konačno dolazimo i do srži svake mehaničke tastature a to su tasteri – u pitanju su GL mehanički prekidači koji imaju tačku aktuacije od samo 1.3mm tako da je to idealno za ljude koji vole tastature sa malo hoda. Moram priznati da kada se skine vrlo kvalitetna PBT kapica se ispod otkrije dosta čudan okrugli taster oblika sa kojim se do sada nisam susretao. Naš model na testu je bio opremljen tactile, tj braon svičevima, dok je druga opcija prilikom kupovine linearni, tj crveni svičevi, pa možete izabrati šta vam se više sviđa. Inače tastatura poseduje i full RGB osvetljenje koje zaista izgleda prelepo i daje baš lepu notu elegancije bez preterane gejmerske estetike, u tom smislu deluje da je Logitech napravio idealan balans. Osećaj prilikom kucanja je stvarno jako zadovoljavajući i ja lično moram priznati da mi se ove low-profile mehaničke tastature čak i više sviđaju od onih standardne dubine. Jedina zamerka koju bih uputio jeste da ne postoji točkić za kontrolu jačine zvuka, to je nešto što je uvek dobrodošlo na bilo kojoj tastaturi.

Logitech-G515-TKL-4 Foto: Logitech

Zaključak

Logitech je sa G515 TKL modelom napravio vrlo lep i elegantan proizvod s tim da ostaje malo pitanje kako se odnosi prema drugim uređajima iz njihovog asortimana – recimo G915 TKL je vrlo slična ako izuzmemo to što ima volume točkić i više media tastera i što je nekoliko desetina evra skuplja. Na kraju se izbor verovatno svodi na to koja vam se estetika za nijansu više dopadne, a ja bih rekao da G515 TKL ima tu dosta jake argumente.

Video: "Ona od dečaka pravi muškarca": Mladi Čačani otkrili da li žele u vojsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA