Vreme čitanja: oko 5 min.

Minimalizam u gejmingu: Prvoklasne slušalice Razer Opus X Green Edition

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najbolje od Razera.

  • 0
Razer-Opus-X-Green-Edition-24-1 Foto: Razer

Razer smo navikli da gledamo kao kompaniju koja već duži vremenski period dominira na polju gejming periferija, međutim šta se dešava kada Razer proba da više pređe u takozvani lifestyle segment, ali i da ipak zadrži dobar deo svog gejming nasleđa?

Na test smo dobili slušalice koje po svemu liče na većinu modela koje mladi ljudi nose kada slušaju muziku sa svojih mobilnih telefona na ulici ili u javnom prevozu. I Opus X u svojoj suštini to i jesu, ali i mnogo više od toga. Naime, Razer se potrudio da napravi uređaj koji će biti odličan za slušanje muzike, ali i za gledanje filmova i gejming, nešto što do skora nismo mogli da imamo u jednom paru slušalica. Tačan model koji smo dobili na test je takozvani Green Edition, što podrazumeva da su slušalice u karakterističnoj, drečavoj, prepoznatljivoj Razer zelenoj boji. Osim toga, izgleda da nema nikakvih drugih razlika između ostale dve boje u paleti, a to su roze i bela. Sama činjenica da ne postoji crna boja ovog modela, koja je verovatno gejmerima najinteresantnija, govori o tome kako tržišno Razer želi da pozicionira ove slušalice. Ono što treba ipak reći jeste da postoji i „običan“ Opus model, bez X, a koji dolazi i u crnoj boji i omogućava i bežično i žično povezivanje, ali ćemo te slušalice ostaviti za neki drugi put. Čak je i samo pakovanje različito u odnosu na standardne Razer periferije pa je kutija dosta veselija, ali kada je otvorite unutra se ponovo dobija pozdravna poruka od predsednika kompanije što zapravo daje jedan lep pečat celom utisku. Osim samih slušalica i jednog standardnog USB-C kabla za punjenje, u kutiji nećete pronaći nikakvu dodatnu opremu, što na neki način ističe minimalistički pristup.

Razer-Opus-X-Green-Edition-24-2 Foto: Razer

Opus X su i inače vrlo klasične slušalice sa standardnim headband-om koji deluje vrlo izdržljivo, na kraju koga su i naušnice od vrlo fine i mekane kože koje idu preko celog uveta. Vrlo lako se može naći udobna pozicija a na dohvat ruke su i komande za uključivanje i podešavanje jačine zvuka, tačnije ispod desne slušalice. Malo mi je bilo čudno u početku što su volume up i volume down tasteri razdvojeni i između njih se nalazi taster za uključivanje, ali to se brzo prevaziđe posle malo privikavanja. Kvalitet plastike od kojih su izrađene je zaista na najvišem nivou i bez obzira što se radi o plasitci, na dodir zaista imate taj premium osećaj. Na glavi su vrlo udobne, a teže samo 270 grama pa neće biti problem ni sa dužim nošenjem.

Bitna stvar kod ovog modela jeste da ga na bilo koji uređaj povezujete isključivo preko Bluetooth 5.0 konekcije, što naravno podrazumeva da i vaš računar ima mogućnost takvog povezivanja. Ono što bi mnogi gejmeri ranije zamerili jeste što Bluetooth ima veću latenciju od kabla ili nekih drugih, specijalizovanih, vidova bežičnog povezivanja pa može doći do minimalnog kašnjenja zvuka u odnosu na dešavanja u igri. Međutim, upravo je u tom segmentu povezivanja Razer najviše radio i napravio gaming mod koji omogućava da latenciju smanjite na i više nego prihvatljivih 60 milisekundi u low latency modu. Ovo naravno pomaže i kod gledanja video sadržaja sa telefona na primer, posebno ukoliko ste imali situaciju da sa običnim Bluetooth slušalicama zvuk malo kasni u odnosu na sliku. Naravno to će malo povećati potrošnju baterije, ali ne bih rekao da je to previše značajno s obzirom da je u najgorem slučaju ona deklarisana na oko 30 sati rada.

Razer-Opus-X-Green-Edition-24-3 Foto: Razer

Na potrošnju baterije najviše utiče jedna od najbitnijih karakteristika ovog modela a to je Active Noise Cancellation, odnosno aktivno poništavanje spoljašnje buke. Tako će baterija u ANC modu trajati samo 30 sati, dok će u suprotnom trajati do 40 sati. Ali kada jednom osetite ANC efekat na ovom modelu zaista će biti teško da se odlučite da ga isključite, osim možda ako je toliko efikasan da vas to prosto plaši i stvara vam nelagodu. Naime, sam test sam radio u jednom do kišovitih dana i zgrada je takva da vrlo jasno mogu da čujem udaranje kapi kiše kada je jak pljusak – ali ne i kada uključim ANC na Opus X slušalicama. Svi spoljni šumovi, zvukovi i buka prosto nestaju i vi ostajete sami sa sobom u svetu svoje muzike, filmova i video igara. Čak mi se u jednom trenutku učinilo da dok nije bilo zvuka koji dolazi iz računara, prosto čujem svoje disanje koliko je sve oko mene utihnulo! Naravno sa ovim stvarima treba biti i obazriv, pogotovu ukoliko učestvujete u saobraćaju kao pešak na primer, pa zato i postoji Quick Attention Mode koji će privremeno isključiti ANC i vratiti vas u stvarni svet. Osim u saobraćaju, ova opcija je jako zgodna i kada treba nešto da iskomunicirate sa ukućanima i kolegama jer će u suprotnom apsolutno svi misliti da ih namerno ignorišete.

Opus X slušalice su opremljene i sa jako dobrim drajverima prečnika 40mm koji kreiraju dobar i pun zvuk, bez obzira da li se fokusirate na slušanje muzike ili igranje video igara. Tu je i više mikrofona koji takođe imaju ANC tehnologiju pa će eliminisati spoljašnje šumove vrlo efikasno, bez obzira da li razgovarate telefonom na vetru na ulici ili ste usred napetog esports meča u svojoj sobi.

Razer Opus X su slušalice koje mogu praktično od svega po malo – mogu da se koriste sa mobilnim telefonom, da se nose u rancu za duža putovanja i da se koriste za gejming na desktop računaru ili u dnevnoj sobi. Ni u jednom od ovih segmenata možda nisu najbolje u klasi, ali su u svakom od njih pri samom vrhu, a ANC sistem koji je implementiran je jedan od najboljih koje smo ikada testirali. Na sve to ni njihova cena nije previsoka kada govorimo o bežičnim gejming slušalicama, viđali smo i solidno skuplje modele, tako da mogu biti vrlo interesantno rešenje za sve one koji nemaju usko specijalizovane potrebe.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA