Vozači, oprez, mnogi ovo rade čim uđu u auto, ali u Nemačkoj je to strogo zabranjeno

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Kako temperature padaju i stiže hladnije vreme vozači se sve češće suočavaju s izazovima poput struganja zaleđenih stakala rano ujutro.

Mnogi u tim trenucima instinktivno uključuju grejanje u automobilu kako bi se vozilo brže zagrejalo i odledio stakla. Međutim, kad su niske temperature u Nemačkoj je na snazi zabrana grejanja automobila kada nije u pokretu, koju je nužno poštovati jer u suprotnom prete visoke novčane kazne. U određenim situacijama grejanje mora ostati isključeno.

U auto-školama, osim saobraćajnih znakova i pravila, polaznici uče osnovne stvari o automobilu, no mnogi vozači tek nakon položenog ispita uče sve dodatne zakonske obaveze koje moraju poštovati. To uključuje i ono što možete imati u automobilu, ali i pravila korišćenja vozila koja nisu uvek intuitivna, poput ove zabrane grejanja i pri hladnoći.

Tokom hladnih jutara, kad se stakla zalede, mnogi pokreću automobil i uključuju grejanje kako bi ubrzali odleđivanje. Ali taj čin zabranjen je nemačkim zakonima. Čak i ako se nađete u dugoj saobraćajnoj gužvi ili stojite na parkingu, grejanje automobila mora ostati isključeno, piše Fenix Magazin, a prenosi Večernji list.

Ako se pravila ne poštuju, kazna iznosi 80 eura, prema nemačkim medijima. Mnogi bi mogli pomisliti da su na privatnom posedu izuzeti iz ovih pravila. No, prema državnom zakonu o kontroli emisija, zabranjen je svaki nepotreban rad motora, bez obzira na to gde se automobil nalazi.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA