Milioni vozača upozoreni na novu prevaru na putevima: Ciljaju ovaj tip vozila, šteta često u hiljadam evra

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na putevima je sve više slučajeva prevara poznatih kao "keš za sudar", gde kriminalci namerno izazivaju saobraćajne nesreće kako bi ostvarili dobit od osiguravajućih kuća. Ova vrsta obmane ima za cilj da izgleda kao da je krivica u potpunosti na drugom vozaču, što osigurava lagan put ka isplati odštete.

Prevara se odvija prema unapred osmišljenom planu. Prevaranti, najčešće vozeći jeftinije automobile ili skutere, iznenada se potpuno zaustavljaju na otvorenom putu, računajući na to da će vozač iza njih biti označen kao krivac za sudar. Posebno su im zanimljivi vozači koji izlaze iz nepreglednih krivina, parkinga ili raskrsnica sa slabom vidljivošću. Ovi kriminalci često koriste jeftine skutere kao "oružje" za izazivanje nesreća, jer ih kasnije lako mogu otpisati.

Na meti prevaranata često su vozači dostavnih kombija, jer se lako ubacuju u njihov mrtvi ugao, što dodatno otežava vozačima da izbegnu sudar. U ovim situacijama, osiguranje gotovo uvek krivicu pripisuje vozaču iza, što kriminalcima obezbeđuje gotovo sigurnu naplatu odštete, piše The Sun.

Prema podacima kompanije Allianz, broj ovakvih prevara je porastao za 60 puta u odnosu na isti period prošle godine. Britanski Ured za prevare u osiguranju procenjuje da su aktuelni sudski postupci za sumnjive tužbe vredni oko 27 miliona funti.

Šta mogu vozači da urade?

Zaštita od ove vrste prevare je složen zadatak. Instalacija kamera u automobilu može biti korisna, ali čak ni one ne garantuju pokrivanje svih uglova vozila, što prevaranti često koriste u svoju korist. Zato je najvažnije biti dodatno oprezan, posebno u situacijama sa ograničenom vidljivošću ili kada se vozač iza vas ponaša neuobičajeno.

(Telegraf.rs)

Video: Svečani koncert povodom 125 godina Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA