Ovo vam niko neće reći: Prava cena uvoza polovnjaka iz Amerike

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Verujemo da svi već znate da je od početka oktobra po našim propisima dozvoljen uvoz polovnjaka i iz Amerike, tj. SAD. Takođe, do sada su vam verovatno poznate i osnovne razlike između automobila koji su prozvedeni za američko tržište u odnosu na ona koja su pravljena za EU i šta je sve neophodno uraditi kako bi se „amerikanci“ prilagodili standardima iliti jednobraznim tehničkim uslovima koji se primenjuju u našoj zemlji.

Zato se sada bavimo jednim, podjednako važnim aspektom ove teme, a to je cena. Koliko okvirno košta da se automobil iz Amerike dopremi do Srbije i kako se to zapravo radi?

Kako bismo dobili što tačnije odgovore na ova pitanja, sajt Polovni automobili se obratio Bori Nastasiću, predsedniku oldtajmer kluba „Beograd“, čoveku koji ima višegodišnje iskustvo uvoza automobila iz Amerike. On objašnjava da postoji nekoliko opcija, ali je jedna od najčešćih da se vozila dopremaju iz luke u Nju Džersiju.

„Postoji kompanija koja organizuje transport sve do Beograda. Automobili se ubacuju u kontejnere i iz Nju Džersija stižu u neku od luka u okruženju kao što su Bar, Rijeka ili Kopar. Zatim se dopremaju u Srbiju. Koliko je meni poznato, cene za takvu varijantu transporta kreću se od 1.500 do 1.700 dolara i to ukoliko se prevozi više automobila i ukoliko su, da tako kažem, manjeg gabarita. Sam trošak te usluge može da bude i veći, ali sa druge strane, ukoliko kupac sam organizuje kontejner i transport, cena može da bude i znatno niža“, napominje Bora Nastasić.

Logično pitanje je zašto baš Nju Džersi? Pre svega, jer je cena transporta dosta povoljnija u odnosu na neke druge luke u SAD. Takođe, dobar deo automobila upravo dovozi Njujorka i okoline, kao i nešto daljih gradova, gde je brojna naša populacija, poput Čikaga... Ipak, što je dalje mesto kupovine polovnjaka od luke iz koje kreće kontejner, to su troškovi transporta do luke veći.

„Važno je da ljudi koji razmišljaju o uvozu, da znaju da se ti, „unutrašnji“ troškovi u Americi kreću od 300, pa sve do 1.500 dolara, u zavisnosti iz kog dela Amerike automobil stiže, kao i da se i ovaj trošak obračunava na carini, uz samu cenu vozila“, objašnjava sagovornik Polovnih automobila.

U praksi se koristi još jedna opcija transporta, a to je transport u takozvanim otvorenim brodovima. Automobili u tom slučaju stižu u luku u Hamburgu, a cena se, prema Nastasićevim rečima kreće od 500 do 800 dolara. Opet, sigurno je da prevoz od Hamburga do Srbije nije mala stavka, a tu su i lučki troškovi...

Tu nažalost nije kraj izdacima. Jer, kad vozilo stigne u našu zemlju potrebno je platiti uz carinu (carinska stopa je viša u odnosu na vozila koja stižu iz EU), usluge špeditera... Naš sagovornik kaže da ukupni troškovi sa carinom i porezom, kao i troškovi prilikom istovara i špedicije mogu da iznose oko 40% ukupne vrednosti vozila.

Nikako se ne mogu zanemariti ni troškovi pregleda vozila u nekoj od ovlašćenih institucija od strane Agencije za bezbednost saobraćaja (npr. ovlašćen je Centar za motorna vozila AMSS), u smislu ispunjenosti standarda. Kako nam je nezvanično rečeno, pregled vozila u ovlašćenim laboratorijama naplaćivaće se 70.000 dinara, a tek ćemo saznati koliko će koštati modifikacije u servisima i usklađivanje sa našim jednobraznim tehničkim uslovima. Sigurno je da će taj raspon cena biti veliki, jer nije isto modifikovati svetlosne grupe ili migavce na nekom od modela marke Kia i marke Porsche...

Dakle, kada se sve sabere, bez nekoliko hiljada evra propratnih troškova, gotovo da nije moguće dopremiti automobil sa iz SAD u Srbiju. Pitanje koje se nameće jeste da li će uopšte biti isplativ uvoz polovnjaka čija je cena nekoliko hiljada evra i ko će imati interes da se upusti u ovu avanturu.

(Telegraf.rs/Polovni automobili)

Video: Važno upozorenje biologa Zoo vrta: Ne prilazite lisicama i ne hranite ih, to je medveđa usluga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    23. oktobar 2024 | 18:36

    Izađe i mnogo više. Ja sam iz Vankuvera dovezao dva moja auta u kontejneru i cena kontejnera je 10000 $ kanadskih dolara. Što je oko 6500evra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA