Propao ugovor između dva velika igrača: Nemački div i američki startap u "ratu", ovo je problem

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Odnos između Riviana i Boscha dostigao je tačku ključanja nakon što je američki startap odlučio da jednostrano otkaže ugovor sa nemačkim gigantom o proizvodnji električnih motora.

Bosch tvrdi da Rivian duguje 204 miliona dolara zbog otkazivanja ugovora, dok Rivian odgovara da je prekinuo ugovor zbog neuspeha Boscha da isporuči dogovoreni broj komponenti i ispuni standarde kvaliteta. Očekuje se da će ovaj spor završiti na sudu.

Ugovor, koji je potpisan 2019. godine, predviđao je da Bosch isporuči komponente za električni pogon Riviana. Bosch je uložio značajna sredstva u preuređenje svojih pogona u Nemačkoj i izgradnju nove fabrike u Južnoj Karolini kako bi ispunio zahteve ugovora.

Međutim, Rivian je 2023. godine odlučio da raskine ugovor, navodno zbog kašnjenja i problema sa kvalitetom isporučenih motora.

Rivian R1T Foto: Rivian

Bosch, s druge strane, tvrdi da je Rivian sve vreme tajno razvijao sopstvene motore, kako bi smanjio troškove. Prema tužbi kompanije Bosch, Rivian je otkazao ugovor kako bi zamenio Boscheve motore svojim Enduro pogonskim jedinicama, što je bilo jeftinije rešenje. Ova odluka dolazi u trenutku kada Rivian beleži gubitke od 30.000 do 40.000 dolara po vozilu, što ih je primoralo da smanje troškove.

Rivianova protutužba navodi da je Bosch kriv za kašnjenja u proizvodnji, tvrdeći da je nemačka kompanija isporučila samo 101.000 motora, što je manje od polovine dogovorenog broja. Rivian navodi da su mnogi isporučeni motori bili lošeg kvaliteta, što je dodatno usporilo njihovu proizvodnju i isporuku oko 30.000 automobila tokom 2022. godine.

Bosch tvrdi da je ponudio podršku Rivianu slanjem inženjera na montažnu liniju, dok Rivian odgovara da su njihovi inženjeri posetili fabriku kompanije Bosch, gde su uočili nedostatke u kontroli kvaliteta, uključujući rad nekvalifikovanog osoblja.

Iznajmljivanje električnih vozila Foto: Tanjug/AP

Ovaj pravni sukob može imati značajan uticaj na obe kompanije, ali i na šire tržište električnih vozila, s obzirom na to da sudska odluka može postaviti presedan za buduće sporazume između proizvođača automobila i dobavljača komponenti.

(Telegraf.rs)

Video: Snima se u đakuziju, na njoj samo tračice: Voditeljka Elite koja se razvodi pokazala zmijsko telo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA