Da li su plug-in hibridi zaista preskupi kompromis koji niko ne želi?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Plug-in hibridi, ili PHEV, dugo su predstavljani kao prelazno rešenje između vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i potpuno električnih automobila. Međutim, potrošači ih često doživljavaju kao skupo kompromisno rešenje, koje kombinuje mane oba sveta – benzinskog i električnog. Iako su plug-in hibridi skuplji od tradicionalnih hibrida, oni ne pružaju potpunu prednost električnog pogona.

Prodaja plug-in hibrida stagnira, iako se očekivalo da će se oni brzo izboriti za značajan tržišni udeo. U Evropi plug-in hibridi nikako ne uspevaju da pređu granicu od 10% udela na tržištu, dok je situacija u Sjedinjenim Američkim Državama još lošija, sa samo 1,9% u ukupnoj prodaji novih vozila u 2023. godini.

Prema istraživanju JD Power-a, prosečna transakcijska cena za plug-in hibride u SAD-u, u segmentu kompaktnih SUV vozila, iznosila je 48.700 dolara tokom perioda od januara do avgusta. To je značajno skuplje u poređenju sa prosečnom cenom električnog SUV-a, koja iznosi 36.900 dolara, kao i tradicionalnih hibrida, čija je prosečna cena 37.700 dolara.

hibridni automobili punjenje punjac stanica tesla Foto: Tanjug/AP

Korisničko zadovoljstvo je takođe ispod očekivanja. Plug-in hibridi su ostvarili ocenu od 669 poena na skali od 1.000 poena prema istraživanju zadovoljstva vlasnika električnih vozila u SAD-u, dok su potpuno električna vozila imala ocenu 716, a premium električna vozila čak 738 poena.

Neočekivani troškovi vlasništva

Jedan od ključnih problema koji doprinosi nezadovoljstvu korisnika jesu neočekivani troškovi. Vlasnici često otkrivaju da održavanje plug-in hibrida nosi veće troškove nego što su očekivali, s obzirom na to da je potrebno snabdevanje gorivom i punjenje električne baterije. Mnogi kupci osećaju da ne dobijaju dovoljno za svoj novac, posebno jer PHEV modeli izgledom često ne odudaraju od konvencionalnih hibridnih verzija.

Brent Gruber, izvršni direktor EV sektora u JD Power-u, istakao je da, iako plug-in hibridi imaju svoje prednosti za određene korisnike, iskustvo vlasništva nije jednako pozitivno kao kod električnih vozila. Potrošači su često razočarani očekivanom uštedom i praktičnošću PHEV-ova, što dovodi u pitanje njihovu dugoročnu održivost na tržištu.

(Telegraf.rs/Auto Klub)

Video: Snima se u đakuziju, na njoj samo tračice: Voditeljka Elite koja se razvodi pokazala zmijsko telo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA