Zašto broj automobila u Nemačkoj raste brže od broja stanovnika?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nemačka i dalje opravdava svoj status zemlje automobila, budući da broj vozila raste brže nego broj stanovnika. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, početkom ove godine zabeležen je rekordni broj od 49,1 milion automobila, što je povećanje od 0,7% u odnosu na 2023. godinu.

Dok se broj stanovnika Nemačke povećava sporijim tempom, broj automobila po glavi stanovnika beleži kontinuirani rast. U proseku, u zemlji sada ima 580 automobila na 1000 stanovnika, što je dva vozila više nego prethodne godine i čak 37 više u poređenju sa 2014. godinom. Rekord u broju automobila po glavi stanovnika zabeležen je 2022. godine sa 583 vozila na 1000 stanovnika.

Međutim, ovi podaci otkrivaju i značajne regionalne razlike u broju automobila. U velikim gradovima poput Berlina, Hamburga i Bremena, broj vozila po glavi stanovnika je znatno niži – 329, 426 i 435 automobila na 1000 stanovnika. To je delom posledica dobro razvijene mreže javnog prevoza, koja smanjuje potrebu za posedovanjem automobila. Berlin je, zanimljivo, jedina savezna država gde je od 2014. godine zabeležen pad u broju automobila po glavi stanovnika.

S druge strane, zapadne pokrajine beleže iznadprosečan broj automobila, dok su istočnonemačke pokrajine ispod tog proseka, što ukazuje na razlike u životnim stilovima i preferencijama među regionima.

(Telegraf.rs)

Video: "Nikad više na Pesmu za Evroviziju": Breskvica presekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA