Srbi objasnili zašto nikad nisu seli za volan, a imaju položen vozački: Ovi razlozi će vas zaboleti

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Sigurno da poznajete makar jednu osobu koja je uredno položila vozački ispit, zna da vozi, ali nikad u životu nije sela u automobil, ili je ubrzo posle prve vožnje - zauvek odustala. Istražili smo koji su to razlozi koji nateraju i muškarce i žene da posle polaganja - zauvek se pozdrave sa automobilom i vožnjom. Odgovori su raznoliki, a neki će vam naterati suze na oči.

" Đorđe (40): Nisam za volan seo 15 godina

Mislim da za volan nisam seo jedno 15 godina. Više sam se oslanjao na javni prevoz, tako nikada nisam osetio neku želju za vožnjom. Odbijale su me i ove svakodnevne gradske gužve, verovazno zbog toga ne vozim. Položio sam valjda sa 22 godine. Imao sam tada želju da naučim vožnju. Nikada se ne zna kada će mi biti to potrebno, priča Đorđe (40)

Marija (39): Navikao da ga ja vozim

Ja vozim od 16. godine, ali je moj suprug bio taj koji je položio vožnju i deset godina nije seo za volan. Razlog kod njega je bio što nije imao svoj auto, a bila mu je prevelika odgovornost i stres da uzima od oca kola,u slučaju da se nešto desi. I tako je prošlo 10-15 godina, valjda mu prešlo u naviku da ga ja vozim, a i ja sam imala svoj auto i bila mu šofer... Sve do mog sedmog meseca trudnoće kad više nisam mogla da dohvatim volan. Tu, u sred vožnje sam mu rekla da prestane da me zavitlava, i da sedne da vozi, da ne mogu ni metar dalje. Bilo je čupavo u početku dok se navikao, ali od tada praktično svako putovanje samo on vozi, ja sam kopilot :) I ima svoj auto koji se licka i micka, samo što se ne izuvamo kad ulazimo u njega, dok moj služi za nabavke, prevoz dece, kučića i akanje

Natalija (23): Svi su trubili kad mi se auto ugasio, od tada ne vozim

Položila sa 19 (slušala časove na mađarskom koji ne znam) Imala sam svoju prvu samostalna vožnju u susedni grad, počela je kiša, ugasio mi se auto na glavnoj raskrsnici i nisam mogla da upalim. Svi su počeli da trube i baš sam se uplašila. Nakon nekog vremena sve je bilo okej, ali je strah ostao. Dve nedelje nakon polaganja sam se preselila u Beograd i zato i ne vozim. Povremeno kad odem kući vozim, ali imam problema sa parkiranjem, nikako ne umem da stanem između dve linije, obavezno moram da je presečem ili uletim u žbunje 😂😂 Uzimala sam posle toga dodatne časove i sve je bilo super kad je instruktor bio pored mene. U suštini panika, strah i slaba orijentacija.

Milica (30): "Imala sam udes prvog dana"

Ja sam polagala sa 30, položila iz prvog puta. Sela za volan tatine nove dačije i odmah ga ulubila, iznad desnog zadnjeg točka na stub saobraćajnog znaka. Posle mi više niko nije ni nudio da vozim 😂 ja nisam ni tražila. A lepo sam govorila da kupi neki polovan da se učimo na njemu. To je ono kao kad padneš a konja a ne popneš se odmah, a i  sad kad vidim kako voze, ne seda mi se više, sve ludak do ludaka. Tako da... ako bih i sela za volan, prvo časovi da se podsetim. Generalno mi fali auto jedino kad idem u veću nabavku i pretovarim se

Sanja (29): Kratko i jasno

Ne vozim jer nemam auto.

Daniela (24): Nemam para za auto

Prošlo je dve godine otkako sam položila, istekla mi je probna, a jau auto nisam sela jer nemam novac da ga kupim. Položila sam sa 26

U suštini, zaključak je da je možda bolje ne voziti ako se ne osećate dobro u svojoj koži kad ste za volanom. Verujemo, tako je sigurnije za sve.

Simulacija sudara

Mnogi vozači iskusili su i testove sigurne vožnje i uverili se da je, u iznenadnim situacijama, vozilom teško manevrisati pri brzini od samo 70 km/h. Mnogi su ublažili nogu na gasu, posle vežbi na Nacionalnoj vozačkoj akademiji (NAVAK).

Svojevremeno je jedna žena iskusila i takozvanu kosu ravan, odnosno spuštanje niz šinu koja simulira sudar sa 5,7 ili 12 km/h.

Žena koja je doživela kako izgleda simulacija sudara sa 5 km/h, posle čega je izjavila da "nikada više neće sesti za volan".

(Telegraf.rs)

Video: Bahati vozač ne brine za decu u kolima: Otac za volanom u poslednjem sekundu izbegao sudar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna bakica

    10. septembar 2024 | 16:54

    Ja sam vozački ispit položila davne 1975 god. iz prvog puta. I testove i vožnju. Kad sam prvi put sela da vozim do vikendice, suvozač mi je bio suprug. Celo vreme je vikao na mene. Brže menjaj , pusti kvačilo, gde ćeš i tako neprestano. A sve to, jer se bojao za auto.Na pola puta sam zaustavila vozilo, izašla i pešice se vratila kući. Nikad više nisam sela za volan. Kasnije sam shvatila da mu je to i bio cilj. Suprugu sam rekla da će biti u situaciji da ću možda trebati da mu spasim život, a neću moći, jer mu je bilo žao auta da ga ne upropastim. Tako je i bilo. Sad posle 50 god. gotovo je nepokretan i moramo korostiti taksi. Kad je kiša dobiti taksi je nemoguća misija, a mora kod doktora. Sto puta je rekao da je napravio veliku grešku što se tako poneo. A ja se kajem što se nisam odmah razvela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA