Ovo su automobili za penzionere: Lista modela koje najviše kupuju vozači stariji od 65 godina

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Odabir modela i tipa automobila menja se s godinama. No, koji modeli automobila pobeđuju u trci za stare, a koji za mlade vozače? Nemački portal za upoređivanje cena osiguranja je anonimno procenio starost vozača svih vozača koji su upoređivali cene i sklopili osiguranje automobila i analizirao popularnost 100 najčešćih modela.

Prema ovom istraživanju za upravljačem mercedesa B-klase najvjerovatnije je osoba starije životne dobi od 65 i više godina. Čak 41,1 posto vlasnika B-klase spada u tu skupinu. Nasuprot tome, samo 1,9 posto mladih vozača poseduje B-klasu. S prosečnom dobi od 59,1 godine, Mercedesov model ima najstarije vozače od svih 100 ocenjenih modela.

Sledi Škoda Yeti na drugom mestu s prosečnom starošću od 58,9 godina i 38,5 posto starije populacije. Na trećem mestu u starosnoj lestvici je Toyota RAV 4 (57,1 godina). Audi Q3 i Opel Meriva takođe imaju udele starijih vozača veće od 30 posto.

Među 10 modela automobila s najstarijim vozačima dominiraju SUV-ovi, koje tradicionalno preferiraju stariji vozači zbog lakoće ulaska. Zbog toga u proseku SUV vozila imaju najstarije vozače. U manjim SUV modelima učinak starijih osoba doseže 25 posto. S druge strane samo 11,9 posto starijih osoba vozi automobile kompaktne klase. U proseku, kompaktna klasa ima najmlađe vlasnike sa 46,5 godina, mlađe čak i od vozača gradskih automobila koji u proseku imaju 47,5 godina. Prosek svih vlasnika je 48,3 godina, 14,2 posto ima 65 godina ili više, a 11,2 posto ima 30 godina ili je mlađe.

U skladu s finansijskim mogućnostima mladi, s druge strane, ugavnom voze manje automobile koji dominiraju u njihovom top 10. Dva Seatova modela imaju najveći broj mlađih vozača. Prosečna starost vozača Seata Leona je 41,0 godina, a Seata Ibize 42,2 godine i ta dva modela su na prva dva mesta. Slede BMW serije 1 i Fiat Grande Punto. Dok je udeo vozača do 30 godina za ove modele veći od 20 posto, stariji od 65 i više godina čine samo oko sedam posto.

Audi je posebno zastupljen među modelima s mladim vozačima i s modelima A3, A4 i A5. To takođe utiče na marku u celini. Vozači seata u analizi u proseku su stari 43,5 godina, a slede ih vozači audija s 45,7 godina.Prosečna dob vozača audija A4 je takođe 45,7 godina. Poređenja radi, u proseku vozač konkurentnog mercedesa C klase ima 50,6 godina. Marke s najstarijim vozačima su dačia i porše, svaka s prosekom od 53 godine.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA