Vozite li sa M+S gumama? U Nemačkoj vas čeka nova kazna

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Od 1. oktobra ove godine, vozači u Nemačkoj će se suočiti sa novim pravilima u vezi sa zimskim gumama. Zimski uslovi vožnje sada će zahtevati specifične gume sa oznakom "Alpine" — simbol planine sa tri vrha i pahuljom, koji se smatra jedinom prihvatljivom opcijom za vožnju tokom zime.

Ovaj propis menja dosadašnje pravilo koje je omogućavalo korišćenje guma sa oznakom M+S (blato i sneg). Od 1. oktobra, gume sa samo ovom oznakom više neće biti legalne za zimsku upotrebu, i vozači koji budu koristili takve gume suočiće se sa kaznama. Prelazni period za ovu promenu traje do kraja septembra 2024. godine, što znači da će stara pravila važiti samo do kraja ove sezone.

Kazne za korišćenje guma koje nemaju Alpine oznaku su značajne. Vozači koji se odluče za vožnju sa M+S gumama rizikuju novčanu kaznu od 60 evra, dok u slučaju saobraćajne nesreće, kazna može porasti i do 120 evra. Pored toga, osiguranje možda neće u potpunosti pokriti štetu ako se utvrdi da su neprikladne gume bile uzrok nesreće.

Ova nova pravila osmišljena su kako bi povećala sigurnost na putevima tokom zimskih uslova, a vozači su pozvani da se na vreme pripreme za ove promene kako bi izbegli kazne i potencijalne probleme u saobraćaju.

(Telegraf.rs)

Video: Dve osobe povređene u jezivoj nesreći na auto-putu kod Batočine: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA