Letnje temperature razaraju motore: Evo šta se dešava ispod haube

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Električna vozila takođe pate pod ekstremnim vrućinama, ali iz drugih razloga

Letnje vrućine donose izazove ne samo za vozače, već i za same automobile. Ekstremne temperature mogu ozbiljno ugroziti rad motora, bilo da je reč o klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ili električnim vozilima. Visoke temperature nepovoljno utiču na mehaničke komponente, ali posebno na elektroniku motora, što može dovesti do različitih problema u radu automobila.

Kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), spoljne temperature iznad 25 stepeni već počinju da utiču na performanse, dok se problemi značajno pogoršavaju na 30 stepeni i više, a posebno kada temperatura prelazi 40 stepeni. Topao vazduh koji ulazi u cilindre sadrži manje kiseonika, što smanjuje efikasnost sagorevanja, rezultirajući gubitkom snage i povećanom potrošnjom goriva. Ovi efekti su izraženiji kod motora koji koriste turbopunjače. U takvim uslovima, ključnu ulogu igra rashladni sistem koji mora biti u optimalnom stanju kako bi se izbeglo pregrevanje.

Električna vozila takođe pate pod ekstremnim vrućinama, ali iz drugih razloga. Iako su električni motori manje pogođeni visokim temperaturama, baterije su izložene ozbiljnim rizicima. Baterije najbolje funkcionišu na temperaturama između 20 i 25 stepeni, a svaki porast temperature ubrzava elektrohemijske procese unutar baterije, smanjujući njen kapacitet i skraćujući njen vek trajanja. Zbog toga, domet električnog vozila može biti značajno smanjen pri visokim temperaturama, sa gubitkom od čak 31% kada temperatura prelazi 38 stepeni. Kao i kod SUS motora, efikasno hlađenje je presudno za dugovečnost i performanse baterije.

Zaključak je da ekstremne vrućine ne donose samo neprijatnosti za vozače, već i izazove za vozila koja zahtevaju pažljivo održavanje i adekvatno hlađenje kako bi se izbegli ozbiljni kvarovi.

(Telegraf.rs)

Video: Kamov Ka-32 Helikopterske jedinice u misliji gašenja požara u Kavali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    15. avgust 2024 | 19:59

    Samo umereno voziti i nema problema, na more samo noću, na motoru temperatura čak šta više I pada u planinskim krajevima...

  • angelina

    16. avgust 2024 | 12:39

    Dobro da sam pročitala informaciju, treba mi sledećeg vikenda mms rent a car vozilo, pa da znam da izbegnem električne automobile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA