Koliko smo blizu eri letećih automobila?

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 7

Sa planiranim isporukama u narednih nekoliko godina, prvi koraci ka integraciji letećih automobila u svakodnevni život su već u toku

Leteći automobili, koji su decenijama bili deo naučne fantastike, polako postaju stvarnost. U poslednjih nekoliko godina, značajan napredak u tehnologiji i infrastrukturi omogućio je razvoj funkcionalnih prototipova i modela koji bi uskoro mogli da uđu u komercijalnu upotrebu.

Samson Switchblade je jedan od najistaknutijih primera, sa planovima da bude dostupan na tržištu 2025. godine. Ovaj leteći automobil može dostići visinu od 3.962 metra i brzinu od 257 km/h, pružajući putnicima jedinstvenu mogućnost prelaska sa drumskog na vazdušni saobraćaj direktno iz svoje garaže​, piše flyingcarinsider.

Alef Model A, kompanije Alef Aeronautics, planira da počne isporuke 2025. godine. Ovaj model, sa cenom od oko 300.000 dolara, može preći do 177 kilometara u letu i ima dva sedišta. Njegov futuristički dizajn i mogućnosti čine ga jednim od najočekivanijih letećih automobila.

Airbus CityAirbus NextGen je još jedan uzbudljiv projekat. Ovaj električni VTOL (vertikalno poletanje i sletanje) koncept nudi domet od 80 kilometara i brzinu krstarenja od 121 km/h. Njegov razvoj pokazuje kako velike aeronautičke kompanije ozbiljno pristupaju tržištu letećih automobila​, piše Prelaunch.

Međutim, ključne prepreke ostaju, uključujući razvoj odgovarajuće infrastrukture i regulative. Procene pokazuju da bi izgradnja potrebne infrastrukture mogla koštati između 13 i 18 miliona evra. Takođe, javno prihvatanje i percepcija bezbednosti će igrati značajnu ulogu u uspehu ovih vozila na tržištu​.

Dok su prvi komercijalni modeli već na horizontu, predviđa se da će tržište letećih automobila do 2040. godine vredeti preko 1,5 biliona dolara (engl. trilion), sa posebnim interesovanjem u Evropi i Americi.

Iz svega navedenog, jasno je da su leteći automobili bliži nego ikada, ali će njihova široka primena zahtevati dodatno vreme i ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu. Sa planiranim isporukama u narednih nekoliko godina, prvi koraci ka integraciji letećih automobila u svakodnevni život su već u toku.

(Telegraf.rs)

Video: Uhvatili smo je na skrivenoj plaži: Vreli paparaco Milice Pavlović u bikiniju!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    8. avgust 2024 | 19:24

    Други су близу, ми већ летимо... Рек'о предсједник...

  • Huan

    8. avgust 2024 | 16:21

    Ako pitate naseg predsednika kod nas se uveliko voze

  • Ja

    8. avgust 2024 | 18:51

    Kada primimo platu ja i žena,odma će ga kupime pa nek crkne komšija od muke. Je l' tako Vučko. Šta je to za nas 300.000 za let od Brnabu do Dodika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA