Obavezno osiguranje ponovo poskupelo: Evo koliko će vozači morati da plaćaju

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Nije bilo nikakve najave ili obaveštenja, a vozači prilikom registracije ne obraćaju mnogo pažnju na ovu stavku

Za mnoge je kao iznenađenje stigla vest da je poskupelo obavezno osiguranje.

Istina, poskupljenje nije veliko - oko 5% - ali s obzirom na sva druga poskupljenja, vlasnici vozila verovatno neće biti oduševljeni i ovim poskupljenjem. Za većinu vozača to je poskupljenje od oko 800 do oko 1.100 dinara, piše sajt Polovni automobili.

Pritom, većina vozača nisu bili krivci za saobraćajne incidente poslednjih godina, tako da oni na osnovnu cenu osiguranja dobijaju i popust (bonus) zbog toga što nisu izazvali štetu na drugim vozilima, odnosno nisu izazivali "štetu" osiguravajućim kućama.

Koliki je taj popust, tj. zvanično bonus?

Osnovni premijski stepen - recimo ako ste prvi put kupili automobil - jeste 4. stepen i tu nemate ni bonus ni malus (ni popust ni "kaznu").

Ukoliko tokom 1. godine ne izazovete udes, dobijate popust od 5% za osiguranje za sledeću godinu.

Ukoliko ni tokom 2. godine ne izazovete udes, bićete nagrađeni sa 15% popusta.

Ukoliko ni tokom 3. godine ne izazovete udes, dobijate 25% popusta i to je maksimalan popust, tj. bonus, bez obzira koliko godina nakon toga vozite pažljivo i ne uzrokujete štetu svojom krivicom.

Ovo je jedno od objašnjenja što je mnogima poskupljenje od oko 5% zanemarljivo i što ga najverovatnije nisu ni primetili prilikom poslednje registracije ili ako su primetili - nisu se mnogo potresli.

Jednostavno, dodatnih 800 dinara na godišnjem nivou - većinu vozača ovaj iznos neće mnogo da potrese, pošto je to malo manje od 4 litra dizela ili malo više od 4 litra benzina...

Kada je bilo poslednje poskupljenje obaveznog osiguranja?

Poslednji put je obavezno osiguranje poskupelo u januaru 2023. godine - za oko 15%.

Razlozi za poskupljenje obaveznog osiguranja?

Kako je Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije objasnio za emisiju SAT, do poskupljenja je došlo iz više razloga. Tu je inflacija, koja se ogleda između ostalog u poskupljenju usluga u auto-servisima i većim cenama rezervnih delova. Pritom su poskupeli i polovni automobili, a oni služe kao reper za obračun šteta. Tu je i rast troškova poslovanja osiguravajućih kuća.

(Telegraf.rs)

Video: Zgodni mladić nije skidao pogled s nje: Tea sa dečkom ludovala na nastupu Barbare Bobak!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Treba

    25. jul 2024 | 11:51

    Uvesti kao na zapadu,registracija bez osiguranja,ako to želiš,pa ako nešto napraviš plaćaj sam. Da vidiš kako bi glodari iz osiguravajućih kuća onda jurili ljude,spuštali cene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA