Prva žrtva carina Evropske unije na automobile iz Kine nije kineska firma već Tesla

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tesla je ranije nagovestila mogućnost poskupljenja zbog novih carina koje su uvedene 4. jula

Kompanija Tesla je najavila povećanje cena za svoj popularni električni automobil Model 3 na nekoliko tržišta u Evropi. Ovaj potez dolazi nakon što je Evropska unija uvela visoke carine na električna vozila proizvedena u Kini, što uključuje i Tesline automobile koji se proizvode u Šangaju.

Cene Modela 3 u Nemačkoj, Holandiji i Španiji povećane su za otprilike 1500 evra, a slična poskupljenja očekuju se i na tržištima Francuske, Italije, Grčke, Poljske i Švedske. Jutarnji.hr navodi da je vrlo verovatno da će se poskupljenje proširiti na sve države članice EU.

Tesla je ranije nagovestila mogućnost poskupljenja zbog novih carina koje su uvedene 4. jula. Iako je kompanija dobro sarađivala sa istražiteljima EU i nije koristila znatne kineske državne subvencije, moraće da plaća dodatnu carinu od 20,8% na svoje modele uvezene iz Kine. Tesla je zatražila ponovno razmatranje ove stope, ali dogovor s EU još uvek nije postignut.

Poskupljenje od 1500 evra možda neće imati veliki uticaj na prodaju Modela 3, s obzirom na to da osnovna verzija ovog automobila košta više od 40.000 evra. Međutim, Tesla beleži pad tržišnog udela u EU od početka godine, a povećane cene bi mogle dodatno otežati situaciju.

Tesla nije jedini zapadni proizvođač automobila koji se suočava sa problemima zbog novih carinskih stopa u EU. Na primer, potpuno električni Mini modeli proizvedeni u Kini pogođeni su najvišim dodatnim carinama od 37,6%, a kompanija Mini pokušava da smanji ovaj procenat.

Povećanje carina na električna vozila iz Kine moglo bi imati značajan uticaj na tržište automobila u Evropi, posebno na kompanije koje se oslanjaju na proizvodnju u Kini. Ova situacija ukazuje na potrebu za strateškim prilagođavanjem i pregovorima kako bi se minimizirali negativni efekti na prodaju i tržišni udeo.

(Telegraf.rs)

Video: Koncert američkog sastava Thievery Corporation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA