Novi nalazi: Sistemi za pomoć vozačima nisu dovoljno efikasni u smanjenju nesreća

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Potrebna su dalja istraživanja i strože regulative kako bi se osigurala veća sigurnost na putevima

Prema istraživanju koje su sproveli Američki institut za bezbednost na putevima (IIHS) i Institut za podatke o gubicima na putevima (HLDI), delimično automatizovani sistemi vožnje, poput asistencije pri upravljanju na autoputu, nisu značajno doprineli smanjenju saobraćajnih nesreća. Ovi nalazi su u suprotnosti sa drugim naprednim sistemima za pomoć vozačima (ADAS), koji su pokazali znatno smanjenje broja nesreća i osiguranih šteta.

Predsednik IIHS-a, Dejvid Harki, izjavio je: "Delimična automatizacija više liči na funkcije udobnosti poput električnih prozora ili grejanih sedišta nego na pravu tehnologiju bezbednosti."

Nova studija je analizirala dva starija modela sa delimičnim automatizovanim sistemima: Nissan Rogue (2017-2019) sa ProPilot Assist i BMW (2013-2017) sa Driving Assistant Plus. Dok su ranija istraživanja pokazala određene prednosti ADAS funkcija, nova analiza nije pronašla značajne razlike u stopama nesreća izazvanih napuštanjem trake kod vozila sa i bez delimične automatizacije.

Potpredsednica istraživanja u IIHS-u, Džesika Cicino, naglasila je da "nema jasnih dokaza da delimična automatizacija sprečava nesreće. Korisnici i regulatori ne bi trebalo da je smatraju sigurnosnom funkcijom."

BMW vozila opremljena upozorenjem i prevencijom napuštanja trake pokazala su smanjenje broja nesreća tokom dnevnog svetla u poređenju sa automobilima bez ovih sistema. Nissan Rogue sa ProPilot Assist smanjio je stopu nesreća, ali se to delom pripisuje boljim farovima kod modela sa višim nivoom opreme.

Zaključak studije je da delimično automatizovani sistemi nisu dovoljno efikasni u povećanju bezbednosti na putevima. Iako doprinose udobnosti vozača, ne smanjuju značajno rizik od nesreća. Potrebna su dalja istraživanja i strože regulative kako bi se osigurala veća sigurnost na putevima.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA