Ni minut ne ostavljajte dete u vrelom u automobilu: Evo šta se dešava sa mališanima za samo pola sata

 
E. J.
E. J.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Deca su neverovatno osetljiva na toplotu, tako da mere poput parkiranja u senci i ostavljanja otvorenih prozora ne znače mnogo

Decu nikada ne treba ostavljati samu u kolima, a kamoli na visokim temperaturama. Međutim, ovakvi slučajevi pune novine tokom letnjih meseci.

Policija u San Antoniju je, podsetimo, juče uhapsila majku koja je po pakleno vrelom danu u automobilu ostavila svoje troje dece i otišla u šoping! Kako je preneo CNN, tragedija je izbegnuta nakon što je jedan od prolaznika slučajno video decu zaključanu u vozilu i pozvao policiju.

Šta se tačno dešava kada ostavite dete u pregrejanom automobilu?

Deca su neverovatno osetljiva na toplotu, tako da mere poput parkiranja u senci i ostavljanja otvorenih prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi. Za 60 minuta provedenih u automobilu, telesna temperatura može da dostigne 38 stepeni, može doći do hipotermije, znojenja i žeđi. Postaje veoma neprijatno za dete. Posle 90 minuta telesna temperatura može da poraste na 39 stepeni, zbog čega dete počinje da se znoji, pocrveni i broj otkucaja srca mu se povećava. Deca sa epilepsijom mogu početi da se grče. Posle 150 minuta sa telesnom temperaturom od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je automobil tamne boje, to se dešava još brže

Posle 65 minuta provedenih u vozilu, dete počinje da se jako znoji i ima pojačan rad srca. Posle 95 minuta njegova telesna temperatura može da poraste na 40 stepeni. Javljaju se nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje. Posle 170 minuta telesna temperatura je 41 stepen Celzijusa. Javljaju se jake glavobolje, vrtoglavica, konfuzija, halucinacije i delirijum. U ovom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Ako ostavite dete u automobilu kada je napolju oblačno i temperatura vazduha je 24 stepena Celzijusa, dete će u roku od 40 minuta biti znojno, žedno i u opasnosti od hipertermije.

U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta.

(Telegraf.rs / Index)

Video: Majka i dete preleteli auto-put koliko je širok, a nisu se zakucali ni u jedan auto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA