Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova baterija za električne automobile se puni za manje od 5 minuta: U čemu je caka?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključ brzog punjenja baterija leži u dizajnu koji proizvodi manje toplote, čime se povećava bezbednost i smanjuje rizik od pregrevanja i eksplozije

  • 3
Električni automobil, priključak za punjenje napajanje, punjenje baterija Foto: Tanjug/AP

Britanski startap Nyobolt razvio je novu 35kWh litijum-jonsku bateriju koja se od 10% do 80% napuni za nešto više od četiri i po minuta. Ova inovacija je predstavljena tokom prve demonstracije uživo prošle nedelje.

Nyobolt, sa sedištem u Kembridžu, svojim rešenjem značajno skraćuje vreme punjenja u poređenju sa trenutnim standardima. Dok Tesla Supercharger trenutno puni baterije za oko 20 minuta, Nyoboltova tehnologija donosi punjenje bliže vremenu koje je potrebno za sipanje goriva u prosečan automobil.

"Naša opsežna istraživanja u Velikoj Britaniji i SAD-u omogućila su razvoj nove tehnologije koja je spremna za primenu i skalabilna odmah", izjavio je Sai Šivaredi, suosnivač i izvršni direktor Nyobolta. "Omogućavamo elektrifikaciju proizvoda i usluga koje su do sada bile smatrane nemogućim."

Tehnologija Nyobolta je rezultat decenije istraživanja pod vođstvom Klare Grej, naučnice za baterije sa Univerziteta u Kembridžu, i Šivaredija, koji je takođe obrazovan na Kembridžu. Ključ brzog punjenja baterija leži u dizajnu koji proizvodi manje toplote, čime se povećava bezbednost i smanjuje rizik od pregrevanja i eksplozije.

Materijali korišćeni za izradu anoda omogućavaju brži transfer elektrona, što dodatno doprinosi brzini punjenja. Trenutno se vode pregovori sa osam proizvođača električnih automobila za korišćenje Nyoboltovih baterija.

Nyoboltova inovacija je posebno značajna za komercijalne flote EV vozila i vozače koji se oslanjaju na električna vozila u svom radu. Međutim, prepreka za bržu usvajanje EV vozila u Sjedinjenim Državama i Evropi je nedostatak javne infrastrukture za punjenje.

"Broj brzih punjača raste i u SAD-u i u Evropskoj uniji, i očekujemo da će biti dostupni gotovo svuda do kraja decenije", rekao je Šivaredi za CNN. Nyoboltova baterija je kompatibilna sa Tesla Superchargerima, što otvara mogućnost saradnje sa Teslom i drugim vodećim proizvođačima.

Nezavisna testiranja Nyoboltovih baterija pokazala su da mogu izdržati preko 4.000 ciklusa brzog punjenja, ekvivalentno 600.000 milja, zadržavajući više od 80% kapaciteta. Ovo je višestruko više od garancija za veće EV baterije koje su trenutno na tržištu.

(Telegraf.rs)

Video: Zaova i snajka glavne mačke na plaži: Anastasija podelila snimak sa letovanja i otkrila kako uživa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    3. jul 2024 | 13:11

    Caka je u ,,lobiju" za električne automobile ?

  • Veteran

    3. jul 2024 | 19:24

    Caka je u tome da će brzo negde da ga gurate ako to uopšte može...

  • #

    3. jul 2024 | 15:53

    Supercharger isto tako mnogo mnogo više oštećuje batetiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA