Vreme čitanja: oko 3 min.

Amerikanci sve manje zainteresovani za kupovinu električnih vozila: Šta se promenilo?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko razloga za ovaj trend

  • 3
Premier taxi elektricna vozila Foto: Nikola Anđić

Kada su prvi put predstavljena, električna vozila (EV) imala su određenu mističnost koja je pomogla u prodaji. Međutim, ta aura je počela da bledi, što se vidi po opadanju prodajnih brojeva i nedavnom istraživanju Pew Research Center-a koje pokazuje da je broj Amerikanaca koji ozbiljno razmišljaju o kupovini EV opao za 9 procentnih poena. Postoji mnogo razloga za ovaj pad, ali jedan od ključnih problema čini se da je nedostatak poverenja da će potrebna infrastruktura za podršku EV biti izgrađena.

Udeo Amerikanaca koji ozbiljno razmišljaju o kupovini električnog vozila značajno je opao u protekloj godini, opavši za 9 procentnih poena, prema novom istraživanju Pew Research Center-a. Ovo je prvi put da je tempo rasta usporen u SAD-u od sredine 2020. godine.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko razloga za ovaj trend.

Gotovo tri četvrtine, ili 72%, Amerikanaca veruje da EV zahtevaju veće početne investicije u poređenju sa vozilima na benzin, i prosečan EV još uvek košta više od prosečnog benzinskog vozila. Međutim, Amerikanci su podeljeni u percepciji troškova punjenja ili goriva za ova vozila. Oko 36% kaže da EV koštaju manje za punjenje nego što vozila na benzin koštaju za gorivo, dok 28% kaže da EV koštaju više, a 32% smatra da su troškovi približno isti.

Široko objavljeni izveštaji o problemima sa pouzdanošću EV izgleda da su ostavili trag, s obzirom na to da polovina Amerikanaca sada kaže da su električna vozila manje pouzdana od vozila na benzin, što je povećanje od 16 poena u odnosu na 2021. godinu. Samo 9% kaže da su EV pouzdanija, dok 38% smatra da su električna i benzinska vozila približno jednako pouzdana.

Takođe, percepcija da su EV zabavnija za vožnju izgleda da je oslabila. U istraživanju Pew-a, samo 13% kaže da su EV zabavnija za vožnju od vozila na benzin. Više od polovine (59%) kaže da su oba tipa vozila približno jednako zabavna za vožnju.

Amerikanci i dalje bolje ocenjuju EV u poređenju sa vozilima na benzin zbog njihovih ekoloških prednosti, s obzirom na to da gotovo polovina (47%) kaže da su EV bolja za životnu sredinu od vozila na benzin.

Možda najveći faktor koji ide na štetu EV je percepcija da nema dovoljno stanica za punjenje da bi posedovanje EV bilo praktično. Ukupno, 56% Amerikanaca nije previše ili uopšte nije uvereno da će SAD izgraditi potrebnu infrastrukturu za podršku velikom broju EV. Još 31% je donekle uvereno, dok je samo 13% izuzetno ili veoma uvereno.

Vaša lična politička opredeljenja takođe igraju ulogu – očekivano, ako ste demokrata, verovatnije je da ćete želeti da kupite EV, prema istraživanju, i da ćete njihove karakteristike videti u pozitivnom svetlu. Republikanci, s druge strane, izražavaju izuzetno nisko poverenje u EV infrastrukturu. Samo 6% je izuzetno ili veoma uvereno da će SAD izgraditi potrebnu infrastrukturu, dok 76% nije uvereno.

Međutim, lična politička opredeljenja vas mogu dovesti samo do određenog nivoa u vezi sa ovim pitanjem. Samo 19% demokrata kaže da su izuzetno ili veoma uvereni u budućnost EV infrastrukture u SAD-u, dok 38% nije uvereno. Udeo demokrata koji su izuzetno ili veoma uvereni u EV infrastrukturu smanjen je za 7 poena u odnosu na prošlu godinu.

(Telegraf.rs)

Video: Eženi, poprskaj i nas: Tenserka podelila vrele snimke u bikiniju dok sređuje dvorište

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tony

    1. jul 2024 | 17:27

    Skontali su kakva je to prevara

  • Nes

    1. jul 2024 | 17:54

    Zaboravili ste bezbednost , litijumske baterije su opasnije zbog mogućih požara i eksplozija i ja tu ne vidim da su baterije na strani ekologije , zbog same izrade , veka trajanja i opasnosti od požara.

  • angelina

    3. jul 2024 | 12:34

    Pala maska sa električnim automobilima, nisu zaživeli ni u javnom prevozu u taksiju, mms rent a car -u. Ograničeni domet je ono što najviše odbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA