Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski proizvođači automobila osvajaju globalno tržište: Očekivani rast na 33% do 2030. godine

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj brzi rast kineskih proizvođača automobila izaziva zabrinutost među globalnim proizvođačima automobila i političarima

  • 0
Geely ICON Foto: Geely

Kineski proizvođači automobila ubrzano se šire van svoje matične zemlje i predviđa se da će dostići 33% udela na globalnom automobilskom tržištu do 2030. godine, prema izveštaju konsultantske firme AlixPartners.

Trenutni tržišni udeo kineskih proizvođača automobila iznosi 21%, a očekuje se da će taj broj porasti na 33% do kraja decenije. Veći deo rasta će doći iz prodaje van Kine, koja bi trebalo da se poveća sa 3 miliona vozila ove godine na 9 miliona do 2030. godine, što bi predstavljalo rast tržišnog udela sa 3% na 13%.

Ovaj brzi rast kineskih proizvođača automobila izaziva zabrinutost među globalnim proizvođačima automobila i političarima. Postoji strah da će jeftinija vozila iz Kine preplaviti tržišta i potisnuti domaće modele, posebno električna vozila.

AlixPartners navodi da će kineski brendovi rasti na svim globalnim tržištima, sa izuzetkom Japana i Severne Amerike, gde su sigurnosni standardi stroži i gde su najavljene visoke carine na uvoz kineskih električnih vozila. Predviđa se da će kineski proizvođači automobila dostići samo 3% tržišnog udela u Severnoj Americi, uglavnom zahvaljujući Meksiku, gde se očekuje da će jedno od pet vozila biti kineske marke do 2030. godine.

U drugim velikim regijama sveta, uključujući Srednju i Južnu Ameriku, jugoistočnu Aziju te Bliski istok i Afriku, predviđa se eksponencijalni rast kineskih brendova.

Kineski brendovi će takođe povećati svoj udeo na domaćem tržištu sa 59% na 72%. Tradicionalni proizvođači automobila, poput General Motors-a, izgubili su značajan položaj u Kini zbog brzog uspona kineske domaće automobilske industrije, uključujući kompanije kao što su BYD, Geely i Nio.

U Evropi se očekuje da će se tržišni udeo kineskih automobilskih marki udvostručiti sa 6% na 12% do 2030. godine. Ovaj rast je rezultat brze ekspanzije kineskih proizvođača automobila u poslednjih nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA