Rimac prelazi sa električnih automobila na robotaksije: Od 2026. u Zagrebu, a ime nosi po ovom slavnom piscu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Mate Rimac je obećao da će Verne biti pristupačan za sve, a ne samo za bogate

Rimac, poznata hrvatska kompanija za proizvodnju superautomobila, najavila je svoj ulazak na tržište robotaksija sa novom uslugom pod nazivom Verne. Ova usluga će biti lansirana u Zagrebu 2026. godine i predstavlja značajan pomak za kompaniju koja je poznata po svojim rekordnim električnim hiperautomobilima.

Osnivač kompanije Rimac, Mate Rimac, koji je započeo kompaniju kao operaciju u garaži, sada vodi kompaniju koja je postala globalno prepoznatljiv brend. Pored proizvodnje Nevera hiperautomobila, Rimac je 2021. godine preuzeo kontrolu nad Bugatti-jem od Volkswagen-a, stvarajući novu kompaniju Bugatti Rimac.

Robotaksi usluga Verne je nazvana po čuvenom francuskom piscu Žilu Vernu, autoru klasika kao što su "20.000 milja pod morem" i "Put u središte Zemlje". Prema rečima kompanije, Verne je izabran kao ime zbog svoje upotrebe teme putovanja kao pokretačke sile u svojim pričama.

rimac robotaxi verne Foto: Goran Mehkek / imago stock&people / Profimedia

Verne će biti potpuno električni robotaksi, koristeći autonomnu tehnologiju Mobileye-a, kompanije u vlasništvu Intel-a. Sistem Mobileye Drive omogućava vozilu da se kreće bez tradicionalnih kontrola poput volana i pedala. Vozilo će koristiti real-time podatke za izradu globalne 3D mape, pružajući visoku preciznost u navigaciji.

Robotaksi Verne će biti dizajniran kao dvosed, u cilju optimizacije prostora i luksuznog iskustva vožnje. "Devet od deset vožnji koristi jedan ili dva putnika, tako da dvosed može zadovoljiti većinu potreba," rekao je Adriano Mudri, glavni dizajner Verne-a. Vozilo će imati veliki ekran od 43 inča, Dolby Atmos zvučni sistem sa 17 zvučnika, i mogućnost prilagođavanja ambijenta putem mobilne aplikacije pre nego što vozilo stigne.

Jedan od zanimljivih detalja o Verne robotaksiju je da će se na tablicama nalaziti QR kodovi. Ovi kodovi će omogućiti putnicima da skeniraju tablice svojim pametnim telefonima i odmah dobiju informacije o vozilu, kao i mogućnost da prilagode putovanje pre nego što vozilo stigne.

rimac robotaxi verne Foto: Goran Mehkek / imago stock&people / Profimedia

Mate Rimac je obećao da će Verne biti pristupačan za sve, a ne samo za bogate. Vozila će se moći naručiti putem aplikacije, slično kao Uber ili Waymo, a korisnici će moći prilagoditi podešavanja kao što su temperatura, osvetljenje i miris pre nego što vozilo stigne.

Verne planira da izgradi centralizovane depoe za svoja vozila u gradovima gde će operisati, koji će služiti za čišćenje, punjenje i održavanje robotaksija. Nakon Zagreba, Verne planira da proširi svoju uslugu na druge evropske gradove, uključujući UK i Nemačku, a kasnije i na Bliski Istok.

Ova inicijativa ima za cilj da dopuni javni prevoz, a ne da se takmiči s njim, i potencijalno smanji potrebu za drugim ili trećim automobilom u domaćinstvu, smanjujući troškove i prostor za parkiranje. Kompanija je već potpisala sporazume sa 11 gradova u EU, UK i na Bliskom Istoku, a u pregovorima je sa više od 30 gradova širom sveta.

(Telegraf.rs)

Video: HONOR Magic V3 je preklopni telefon koji ne pravi kompromise

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. jun 2024 | 14:26

    Да ми имамо такву фирму не бисмо рпестали да кокодачемо...

  • Lata

    27. jun 2024 | 19:47

    Kad to pukne biti če belaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA