Lamborghini želi da patentira zvuk svojih vozila za električno doba

 
 ≫ 
  • 0

Hibridni V12 pogon je u razvoju za neki budući poluelektrični Lamborghini. Kada se vozi isključivo na struju, moraće da emituje zvuk upozorenja, a biće specifičan i za ovaj brend

Iako su klasični proizvođači malih serija superautomobila izuzeti od najavljenih zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva u Evropi, verovatno će i oni kad-tad početi da ugrađuju elektromotore u svoje trkačke automobile.

Lamborghini, kao jedan od najistaknutijih predstavnika te grupe, već testira svoj nadolazeći elektrificirani model. Prema onome što je do sada poznato, biće naslednik Aventadora, sa V12 motorom, ali i hibridnim sistemom, koji bi mu omogućio da se gradom vozi samo na struju.

Nedavno je ispred njihovog objekta snimljen prototip takvog vozila, sa debelim slojem kamuflaže, koji otkriva samo oblik zadnjeg auspuha i kočionih svetala, uz opšte prepoznatljive konture vozila.

Lamborghini planira da ovaj model opremi malom hibridnom baterijom, ali bi to trebalo da bude dovoljno za kratka gradska putovanja. Ali – prepoznatljiv zvuk Lamborghinija tada bi izostao, a Italijani ne žele da se odreknu toga.

Zbog toga su prijavili patent Evropskom zavodu za patente EUIPO, kojim žele da zaštite svoje zvukove koje bi budući hibrid V12 trebalo da proizvodi veštački dok se kreće sporo i isključivo na struju, piše Autonet.

Zahvaljujući CarBuzz-u, zvuci su procurili u javnost, a možete ih poslušati u videu ispod. Čini se da su to tri odvojena zvuka, možda rezervisana za tri različita načina vožnje - sporo kretanje pri stalnoj brzini, ubrzanje dok se gasni motor ne upali i kretanje unazad.

Zvuci su kombinacija prijatnih muzičkih harmonija sa zvucima automobila Lamborghini, a svrha im je da upozore pešake da im se približava nečujno vozilo (što je zakonska obaveza proizvođača električnih vozila).

Ipak, autori zvukova su sigurno imali u vidu da Lamborghini mora da se izdvaja od ostalih, kako izgledom, tako i zvukom.

Video: Najskuplji automobili na svetu krstarili ulicama Beograda: Turneja luksuznih kola stigla do Srbije

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA