Novi problemi: Zbog sve težih automobila postoji rizik od urušavanja garaža

 
  • 3

U velikim delovima Evrope, a i sveta pojavljuje se novi tip problema

Naime, zbog električnih automobila, ali i SUV-ova opremljenih benzinskim i dizelskim motorima, ili hibirdnim sistemima, automobili imaju puno veću masu.

U Velikoj Britaniji je trenutno oko 6000 višespratnih parkirališta. Većina ih je napravljena prema smernicama koje se baziraju na težini popularnih automobila iz 70-ih. Najpopularniji model automobila u Velikoj Britaniji u to vreme je bio Ford Cortina Mk3 sa 960 kilograma.

Danas, Tesla Model 3 (1819 kg), ima gotovo dvostruko više. Novi Volkswagen Golf bez problema može da bude težak 1400 kilograma. Sve više ljudi se odlučuje za velike, teške SUV-ove. Dakle, zabrinutost nije samo za električne automobile, navodi Revija HAK.

Građevinski inženjer Kris Vapels iz Britanske asocijacije za parkinge (BPA) pita se koliko dugo će ovo stanje biti održivo.

"Kada vidite prosečnu težinu električnih automobila, počinjete da se pitate da li su postojeći standardi dovoljni. Još nismo imali incident, ali sumnjam da je samo pitanje vremena. Podstičemo vlasnike starijih parkinga da provere koliku granicu imaju."

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    4. januar 2023 | 21:12

    Nije to zbog težih automobila već zbog smanjenja zastupljenosti cementa u betonskoj ploči ?

  • Nata

    5. januar 2023 | 19:07

    Stvar je jednostavna: zabraniti ulaz velikim dzipovima i elektro automobilima. Ove kategorije vozila bi trebalo i posebno oporezivati, posto nicemu drugom ne sluze osim milovanja kompleksa vlasnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA