Rusi većinu automobila uvoze iz dve azijske zemlje

 
 ≫ 
  • 4

Nakon drastičnog pada domaće proizvodnje kao posledice uvođenja sankcija, u Rusiji su se okrenuli azijskim zemljama

Ruska autoindustrija definitivno trpi velike štete pod sankcijama. Osim što su se gotovo svi veliki proizvođači povukli s ruskog tržišta, uvedene sankcije onemogućile su uvoz, kako automobila tako i delova potrebnih za njihovu proizvodnju, navodi Index.hr.

U takvim okolnostima Rusi se sve više okreću individualnom uvozu. Tako je u februaru udeo individualnog uvoza bio 2 posto, a u avgustu je skočio na 23 posto. Prema najnovijim informacijama, potražnja za polovnim automobilima je toliko porasla da je prosečna cena automobila na tržištu ove godine skočila deset posto.

Prema podacima Autostata, uvoz novih automobila je još uvek na niskim nivoima, dok se uvoz polovnih vozila udvostručio. Rusi su u februaru uvezli 11.055 polovnih automobila, a taj broj je u avgustu skočio na 23.117 primeraka. A od te količine čak 76 posto automobila dolazi iz Japana.

Kad su u pitanju novi automobili, u avgustu ove godine Rusi su uvezli 10.257 novih automobila, a njih 70 posto stiglo je iz Kine.

Drastičan rast beleži upravo individualni uvoz. Primera radi, luka Vladivostok beleži ove godine rast uvoza automobila za gotovo 50 posto.

Prema analizi AEB-a (Association of European Businesses), prodaja novih automobila će ove godine umesto rasta od 3.3 posto zabeležiti pad od oko 50 posto.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA