Fabrika legendarnih ruskih traktora je odavno pusta, ali su oni i dalje najomiljeniji na jugu Srbije

 
 
  • 9

- Mi smo ovde više okrenuti Rusiji, a vi tamo u Beogradu Zapadu! - kažu u šali meštani sela Niševac koji ni posle četiri decenije ne odustaju od svojih traktora marke "Vladimirec"

Traktor Vladimirec Foto: Mateja Beljan

- Nikad nismo videli sovjetski traktor - na našu konstataciju u selu Niševac lica meštana su se pomalo smrkla.

- Odakle si ti? - usledilo je pitanje. Nije to bila ni zloba ni ljutnja, nego su meštani shvatili da će priču o svom omiljenom "Vladimirecu" morati da nam pričaju iz početka.

- Mi ovde smo više okrenuti Rusiji, a vi tamo u Beogradu Zapadu - krenuli su kroz šalu.

"Vladimirec", međutim, nije za šalu. Ovaj koga smo uslikali je iz 1979. godine. Nalazio se na mestu koje je teško pristupačno pešacima - kao pravi terenac!

- Znaš li ti koliko brzina ima taj traktor, pa onda prebacuješ, dok ne potrefiš. Ima i puzajuće brzine, zbog toga je dobar, može da izvuče i na najtežem terenu. To je traktor koji je namenjen da na aerodromima vuče avione - pričali su nam Nišavčani. Ne jednu, već dve ručice menjača, odnosno reduktora, smo videli na njemu. Tu su i razne grube papučice i druge ručice...

- Odličan traktor, a malo troši, jer ima samo dva klipa. Ima ih petnastak u salu - pričaju meštani. I zaista, u samom Niševcu pronašli smo i jedan noviji (slike su na kraju galerije).

Najtužnije u ovoj našoj priči je to što je fabrika "Vladimirski Traktorski Zavod" (VTZ), iz grada Vladimira oko 180 kilometara istočno od Moskve, u kojoj je čuveni traktor T-25A ponikao već godinama napušteno mesto - u halama duhova u kojima se proizvodio ponos sovjetske agro-industrije odavno više nema radnika. Pojavi se samo poneki fotograf, istraživač starih i napuštenih mesta, da ovekoveči tragove prošlosti...

Video: Bobi Marjanović u zanosu peva legendarni narodnjački hit i vozi traktor

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    20. avgust 2021 | 10:07

    Nisu samo nislije okrenute bratskoj rusiji nego cela srbija.ZAPAD JE LAZ I MRZITELJ SRBIJE ZATO NAS I UNISTAVAJU

  • Cvonja

    20. avgust 2021 | 10:21

    Odrastao sam sa njim.. Otac ga kupio kad sam imao 8 godina. Ružan ali veoma praktičan

  • Vladimir

    20. avgust 2021 | 17:30

    LTZ -lipitzki traktorski zavod je proizvodio vladimireca(t-25) i t -40, danas t-60 tornado.Zavod još radi,jer su besplatna radna snaga robijaši iz obližnjeg zatvora.Moj traktor je 1976 godište i još radi,kada crkne ostaviću ga za ukras jer nije zaslužio da ide na otpad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA