Savremeni elektronski sistemi - "smrt" za klasične menjače

 
 ≫ 
  • 1

Sa velikim padom prodaje vozila sa manuelnim menjačima uskoro se ni proizvođačima neće isplatiti da ih prodaju...

Tehnologije bezbedne vožnje, odnosno savremeni sistemi zasnovani na njima, mogli bi da ubrzaju izbacivanje manuelnih menjača iz upotrebe u automobilima.

Kako navodi portal Automotive News Canada, tehnologija automatskog kočenja, posebno u kombinaciji sa ostalim aktivnim sistemima bezbedne vožnje, mogla bi da presudi ručnim menjačima, pošto u kombinaciji sa njima ti sistemi ne rade jednako dobro.

Uz povećanje broja električnih vozila (automatici) i hibrida (klasični automatici ili CVT mjenjači) u saobraćaju, automobili opremljeni ručnim menjačem čine mali procenat prodaje na američkom kontinentu, a i u Evropi se njihov broj smanjuje.

Menjač, zupčanci Foto: Shutterstock

Jedan od jačih aduta u korist manuelnog prenosa dugo je bila manja potrošnja goriva vozila sa klasičnim menjačima, ali se i sa modernim automaticima ta razlika sve više smanjuje ili briše.

Sistem automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcioniše kod automobila sa automaticima, prenosi Revija HAK. Mazda Kanada je tako saopštila da je 2016. godine 19,2 odsto prodatih automobila bilo opremljeno ručnim menjačima, a u 2020. godini ta brojka je pala na samo 6,4 odsto.

Sa velikim padom prodaje vozila sa manuelnim menjačima uskoro se ni proizvođačima neće isplatiti da ih prodaju, odnosno da održavaju tu vrstu transmisije u proizvodnji. Globalno tržište ručnih menjača trenutno se nalazi na samo 17,1 odsto interesovanja kupaca, dok taj broj u Sjevernoj Americi iznosi tek 1,2 odsto.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jejeje

    1. jun 2021 | 12:11

    ako kolko ce da kosta popravka hahaha, bacacemo automobile ko mobilne telefone i televizore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA