Ovaj automobil zovu "sanduk na točkovima", košta 11.000 evra: Dobio je 0 bodova za sigurnost

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

​Chevrolet Groove je mali krosover koji nije poznat mnogim ljudima u Evropi. Debitovao je pre otprilike četiri godine i impresionirao mnoge svojom početnom cenom od oko 11.000 evra.

To je u osnovi preinačeni Baojun 510 koji u Kini proizvodi kompanija SAIC-GM-Wuling, a izvozi se tržišta Latinske Amerike i Bliskog istoka gde nosi Ševroletovu oznaku.

Manje od cene je impresivan nivo sigurnosti koju ovaj auto pruža u slučaju frontalnih i bočnih sudara, prema testu koji je sproveo Latin NCAP-a. Program za testiranje sigurnosti novih automobila za Latinsku Ameriku i Karibe upravo je malom SUV-u dao razočaravajuću ocenu s nula zvezdica.

U frontalnom sudaru, krosover je pokazao "nestabilnu strukturu" dok je zaštita vozačevih grudi, kolena i stopala bila samo "marginalna".

U testu bočnog sudara došlo je do "relevantnog upada u putnički prostor." Latin NCAP ističe da Groove standardno ima samo četiri vazdušna jastuka, dok se napredni sistemi pomoći u vožnji ne nude ni kao dodatna oprema. U oceni zaštite pešaka, mali SUV nudio je samo "slabu i marginalnu" zaštitu glave. Zaštita natkolenice bila je "loša", dok je zaštita potkolenice bila "dobra i marginalna".

Ocena od nula zvezdica rezultat je niskih ocena u svim glavnim kategorijama: 39.42 odsto za zaštitu odraslih putnika, 68.57 odsto za zaštitu dece, 36.37 odsto za zaštitu pešaka i ranjivih učesnika u prometu i 58.14 procenata za sigurnosne sisteme. Latinski NCAP ide toliko daleko da kaže da ljudi ne bi trebali kupovati Groove dok ga Chevrolet ne učini sigurnijim.

"Pozivamo Chevrolet da sigurnost stavi na prvo mesto poboljšanjem strukturalnog integriteta, poboljšanjem zaštite putnika i opremanjem svih verzija Groovea naprednim sigurnosnim dodacima.

Čvrsto preporučujemo potrošačima da izbegavaju ovaj model dok se ne naprave i testiraju značajna poboljšanja", rekao je predsjednik Latin NCAP-a, Stefan Brodziak, prenosi "Jutarnji".

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA