Da li puniti gorivo do čepa, ili do prvog klika "pištolja"? Evo zašto ova navika može biti štetna

 
M. R.
M. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Da li je štetno puniti gorivo do samog kraja? Ne samo da nije štetno, nego je preporučljivo, ali gorivo punite do prvog klika pištolja za punjenje, a ne "do čepa"...

Mnogi robuju zabludama, pa ne pune gorivo do vrha rezervoara, misleći da se time pravi šteta sistemu za paljenje, kao i da se time na povišenim temperaturama i pri sudaru povećava rizik zapaljenja. Ako je gorivni sistem ispravan, nikakve štete nema, a, teoretski, pun je rezervoar sigurniji od praznog - i pri visokim temperaturama, i u slučaju sudara. Zapaljenje, odnosno eksplozija, znatno lakše nastaje u gorivnim parama nego u tekućem gorivu!

Stoga treba uvek puniti gorivo do vrha rezervoara (naravno, ako se ima novca). Nema uštede ako se puni manje, a takođe se ređe ide na pumpu, čime se štedi vreme, napor, a i novac. Naime, pri svakom dodatnom punjenju treba preći barem malo duži put i pri punjenju uvek se izgubi (ispari) malo goriva.

Gorivo je preporučljivo puniti čim se količina smanji ispod četvrtine. Izbegava se rizik da ostanete bez goriva, što izaziva neugodnosti i dodatni trošak, pogotovo ako dizelaš ostane bez goriva – za ponovno pokretanje motora, nakon punjenja goriva, potrebna je pomoć mehaničara, prenosi Autoportal.

Takođe nastaje i sigurnosni rizik, ako se ostane bez goriva na nepreglednom delu puta, u zavoju, tunelu, na vijaduktu… Dakle, kad se količina goriva približi poslednjoj četvrtini idite na prvu pumpu goriva i napunite. Ali, punjenje goriva prekinite s prvim klikom, odnosno isključivanjem pištolja za punjenje.

Nemojte potom "na "klik" dopunjavati gorivo do čepa, što mnogi čine. Tada gorivo može curiti kroz rezervoar, što je finansijski gubitak, nastaju isparavanja štetna za zdravlje i može nastati rizik zapaljenja, prvenstveno ako iscureno gorivo poprska vruću izduvnu cev.

Prekomerna količina goriva blokira "grlo", pa se povećava pritisak gorivnih para te nastaje povratni pritisak goriva, koji otežava funkcionisanje, skraćuje vek te može oštetiti pumpu za gorivo i elemente sistema za dovod.

(Telegraf.rs)

Video: Jedan derivat poskupeo za 4 dinara: Kakve su cene goriva u nedelji praznika?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA