Da li smete da vozite sporije od 60 km/h na auto-putevima u Nemačkoj?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mnogi vozači postavljaju pitanje da li postoji minimalna brzina koju moraju poštovati kada se kreću auto-putevima u zemljama poput Nemačke, Austrije i Švajcarske. Iako je ovaj mit široko rasprostranjen, važno je znati da Zakon o saobraćaju u Nemačkoj ne predviđa strogo minimalno ograničenje brzine, već se propisi fokusiraju na tehničke karakteristike vozila.

Naime, prema nemačkom zakonu, auto-putem smeju voziti samo ona vozila koja mogu razviti brzinu veću od 60 km/h, što je uslov koji mora biti ispunjen zbog bezbednosti i efikasnosti saobraćaja. Iako ova odredba nije formalno minimalno ograničenje brzine, ona je stvorila mit da postoji određeni minimum.

Vozači imaju pravo da se kreću ispod 60 km/h, ali samo ako za to postoji opravdan razlog, poput loših vremenskih uslova ili teških saobraćajnih uslova, inače rizikuju kaznu u iznosu od 20 evra.

Austrija i Švajcarska imaju slične propise

U Austriji, propisi su gotovo identični onima u Nemačkoj. Sva vozila na auto-putevima moraju biti sposobna da postignu najmanje 60 km/h, ali i ovde postoji prostor za vožnju ispod te brzine, uz uslov da postoji dobar razlog, poput loših vremenskih uslova ili gustog saobraćaja.

Kada je reč o Švajcarskoj, zakon ne propisuje minimalnu brzinu na auto-putevima, ali od 2016. godine važi pravilo da samo vozila koja mogu da se kreću brzinom većom od 100 km/h smeju koristiti levi trak. Ova mera uvedena je kako bi se smanjile gužve i povećala protočnost saobraćaja.

Iako ne postoji striktno propisana minimalna brzina u ovim zemljama, vozači bi trebalo da vode računa o sigurnosti i protočnosti saobraćaja, kako ne bi ometali druge učesnike u saobraćaju. Usporavanje bez opravdanog razloga može dovesti do kazni i opasnosti u saobraćaju.

(Telegraf.rs)

Video: Lazića raduje povratak saigrača za Fener: "Svi znamo kakav je to majstor!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA