Automehaničar otkrio kojih 9 modela automobila nikada ne bi kupio: Neki od njih su vrlo popularani u Srbiji

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Potrošači često uzimaju u obzir cenu registracije, karakteristike i dizajn kada odlučuju koji će automobil da kupe.

Međutim, kupci automobila bi takođe trebalo da razmotre skrivene probleme kao što su menjač, amortizacija i troškovi popravke kako ne bi morali da se suočavaju sa glavoboljama i ispražnjenim novčanikom godinu dana nakon kupovine.

Automehaničar Kris Pajl je u razgovoru za američke medije otkrio kojih devet modela automobila nikada ne bi kupio.

Tesla i Rivian

Prema Car and Driver-u , Tesla je "dokazao da električna vozila mogu biti poželjna, zahvaljujući izvanrednim performansama i visokotehnološkom enterijeru sa korisnim dometom vožnje".

Vožnja Tesle može izgledati divno sve dok se ne pokvari. Pajl svrstava Teslu i Riviana među najbolje automobile koje ne bi kupio jer su troškovi  održavanja automobila veći od cene. Početna cena Tesla Modela 3 iz 2024. iznosi oko 41.000 dolara.

Pajl je Teslu, zajedno sa Rivianom, svrstao na vrh liste automobila koje ne bi kupio.

"Razlozi su troškovi popravke kada se motor ili baterija pokvare, a cena popravke je daleko veća od vrednosti vozila", rekao je on.

Daš Luis, koji piše za Jalopnik, web-sajt za vesti i mišljenja o "kulturi automobila", kaže da je Tesla jedan od najskupljih automobila za popravku i održavanje.

"Očekujte da ćete platiti u proseku 5.552 dolara troškova popravke ako vozite Teslu. To je zato što su delovi jedinstveni i teško ih je pronaći. Slično drugim luksuznim automobilima, platićete premijum cene za auto delove", rekao je Luis.

Čak i u poređenju sa drugim električnim vozilima, Tesla košta više. Luis je procenio da popravka Tesle tokom njenog životnog veka u proseku košta 1.078 dolara više od drugih električnih vozila.

Tesla X automobil Printskrin: Youtube/Beat Maglia

Bilo koji novi kamionet

Pajl je rekao da nikada ne bi kupio novi kamionet, a posebno ne Ford, Dodge, Chevy, Nissan ili Tojotu.

"Od lakih do teških modela su mnogo preskupi. U prvih pet godina izgubićete oko 35% do 55% vrednosti automobila u rasponu cena od 30.000 do 50.000 dolara. Bolje je kupiti polovni", objasnio je on.

Jeep Renegade i Fiat 500

Pajl je rekao da Jeep Renegade i Fiat 500 dele istu šasiju i potrebu za popravkom.

"Nije toliko problem cena popravki, već koliko se često kvare. Kod mnogih, ovi automobili provode više vremena na parkingu čekajući popravku nego što se voze bez problema", rekao je on.

Edmunds Car Review je ocenio Jeep Renegade iz 2023. godine ocenio odenom šest od deset.

"Renegade je jedno od najskupljih vozila u svojoj klasi", rekli su recenzenti Edmundsa.

Fiat 500 iz 2023. prošao je malo bolje od Jeep Renegadea. Dobio je ocenu 7/10 od recenzenata Edmundsa. Testerima su se svideli "materijali koji su meki na dodir" i odgovarajući paneli u boji karoserije. Međutim, recenzentima se nije dopala cena vozila i dodatne opreme.

Fiat 500 HeyGoogle Foto: Fiat

Ford Fiesta, Nissan automobili i mali terenci

Sledeća grupa automobila koje Pajl ne bi kupio bili su Ford Fiesta, Nissan automobili i mali terenci.

"Menjač sa dvostrukim kvačilom i CVT (kontinualni varijabilni menjači) slabo izdržavaju. Kada se pokvare, očekujete veoma skupe troškove popravke koje većina nezavisnih prodavnica neće preuzeti na sebe. Dakle, moraju da idu kod dilera", objašnjava on.

Od 2012. godine, Ford Fiesta je na meti optužbi jer je automobilska kompanija znala za problem sa Fiestinim PowerShift menjačem (mjenjač sa dvostrukim kvačilom) i svejedno ga je prodavala.

Vlasnici su prijavili da imaju iste probleme, čak i nakon zamene kvačila, izlaznih vratila, pa čak i nakon promene celog menjača.

Slično tome, vlasnici različitih Nissan modela koji su proizvedeni između 2013. i 2018. podneli su žalbe Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) , tvrdeći da su neispravni CVT menjači izazvali "drhtanje i kašnjenje u ubrzanju koje bi moglo dovesti do sudara".

Ford Fiesta 2022 Foto: Ford

Jeep Grand Cherokee

Recenzenti na carparts.com ocenili su Jeep Grand Cherokee prosečnom ocenom kada je u pitanju pouzdanost.

"Dobio je ocenu pouzdanosti 3,5/5 od RepairPal-a i rangiran je na 15. mesto od 26 srednjih SUV-ova na osnovu podataka iz različitih godina proizvodnje", rekla je Lisa Konant, pišući za jedan blog.

Sa njom se slaže i Pajl, koji je naveo nekoliko razloga zašto ne bi kupio Jeep Grand Cherokee.

"Muče ih skupe popravke, prevremeni kvarovi delova zbog loše proizvodnje. Ako planirate da kupite novi, pre nego što se garancija završi, obavezno kupite produženu garanciju", rekao je on.

Da li vi posedujete neki od ovih modela i kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Video: HONOR Magic V3 je preklopni telefon koji ne pravi kompromise

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA