Kada menjati kočione diskove i pločice? Zavisi od mnogih faktora, ali od ovih najviše

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kočnice su ključni deo sigurnosti svakog vozila, ali često ih zanemarujemo u korist estetskih modifikacija automobila. Koliko dugo će vam kočioni diskovi i pločice trajati zavisi od mnogih faktora, ali najviše od stila vožnje, uslova na putu i kvaliteta ugrađenih delova.

Uprkos tome, okvirne smernice govore da kočioni diskovi obično traju između 100.000 i 150.000 kilometara, dok pločice u proseku izdrže između 40.000 i 50.000 kilometara.

Uticaj načina vožnje na trajnost diskova i pločica

Stil i uslovi vožnje imaju veliki uticaj na brzinu trošenja kočionih komponenti. Na primer, ako često vozite po autoputu, možete preći kilometre bez mnogo kočenja. S druge strane, gradska vožnja, gde je česta potreba za stajanjem i ponovnim pokretanjem, ubrzano troši pločice.

Kocnice, Mehanicar, Majstor, Popravka, Servis, Tocak Foto: Pixabay.com

Vožnja u teškim uslovima, kao što su gradske gužve ili loši putevi, značajno može skratiti vek trajanja kočnica. Takođe, opterećenje vozila i masa automobila igraju veliku ulogu – teži automobili, poput SUV-ova, brže troše kočnice, čak i ako su njihovi sistemi dizajnirani za veće opterećenje.

Znakovi da su diskovi i pločice dotrajali

Kao i kod mnogih drugih komponenti vozila, kočioni sistem daje jasne signale kada nešto nije u redu. Buka, poput škripanja i grebanja, vibracije na volanu ili papučici kočnice, kao i vučenje automobila u stranu tokom vožnje ili kočenja, mogu ukazivati na potrebu za zamenom diskova ili pločica. Ovi simptomi često ne znače isključivo problem sa kočnicama, ali su dobar razlog da što pre posetite servis.

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koliko kilometara kočioni diskovi i pločice mogu da izdrže. Sve zavisi od vaših vozačkih navika, uslova u kojima vozite i kvaliteta delova. Redovna provera kočnica i održavanje su ključni za vašu sigurnost i dugovečnost vozila.

(Telegraf.rs/Polovni automobili)

Video: Oklopna vozila policije u pripravnosti pred večiti derbi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA