Kupovina polovnjaka: Kada je vozilo prestaro i koliko pređenih kilometara je previše

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kada biramo polovno vozilo, svi želimo da nađemo automobil koji je u dobrom stanju, sa što manje pređenih kilometara i koji nije stariji od desetak godina. Jedno od ključnih pitanja pri kupovini polovnog automobila jeste koliko pređenih kilometara je previše, i da li starost vozila igra veću ulogu od kilometraže.

Dok neki vlasnici brinu o svakom detalju i vode detaljnu evidenciju o svim popravkama i servisima, drugi čekaju da im kontrolna tabla pokaže problem pre nego što uopšte pomisle na održavanje. Ako birate između dva vozila sličnog godišta, bolje je uzeti ono koje je bolje održavano, čak i ako ima nešto veću kilometražu.

Kilometraža nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir, ali ona svakako igra veliku ulogu. Na primer, automobil sa 50.000 pređenih kilometara svakako je u boljem stanju od onog sa 300.000. Međutim, ako su razlike u kilometraži manje, važno je obratiti pažnju na to kako je vozilo održavano. Ukoliko prethodni vlasnik nema dokumentaciju o popravkama i održavanju, bolje je izbegavati takav automobil, jer biste mogli kupiti "mačku u džaku".

Prodaja automobila, Polovni automobili, Polovnjaci, Auto plac Foto: Pixabay

Danas je lakše nego ikada proveriti istoriju automobila putem specijalizovanih portala na internetu, koristeći serijski broj vozila. Ako postoji sumnja da je automobil učestvovao u nesreći, obavezno pretražite ove izvore kako biste izbegli neugodna iznenađenja.

Takođe, nemojte štedeti na pregledu automobila kod mehaničara od poverenja pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini. Mehaničar može ukazati na eventualne probleme koje vi možda nećete primetiti. S druge strane, vozila koja su dugo stajala, čak i ako su bila garažirana, mogu zahtevati dodatna ulaganja kako bi se dovela u optimalno stanje.

Vozila koja prelaze mnogo kilometara po autoputu, iako imaju veću kilometražu, često su u boljem stanju od onih koja su vožena isključivo po gradu. Gradska vožnja, sa čestim stajanjem i malim razdaljinama, može više oštetiti vozilo nego duge, neprekidne vožnje autoputem.

Generalno pravilo pri kupovini polovnjaka jeste da se traži vozilo staro do 10 godina, sa manje od 200.000 pređenih kilometara. Najveći problem za polovna vozila nije uvek velika kilometraža, već loše održavanje i nebriga prethodnih vlasnika.

(Telegraf.rs/Auto Klub)

Video: Oklopna vozila policije u pripravnosti pred večiti derbi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA