Izbor boje vas može koštati hiljade evra: Ovo su najbolje i najgore boje automobila za preprodaju

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela kompanija iSeeCars.com, boja automobila može značajno uticati na njegovu preprodajnu vrednost, pri čemu razlike mogu iznositi i preko 4.000 evra. Analizirajući podatke o cenama za više od 1,3 miliona trogodišnjih polovnih automobila, istraživanje je pokazalo da određene boje vozila zadržavaju vrednost mnogo bolje od drugih.

Žuti automobili se izdvajaju kao najvredniji, jer gube samo 13,5% svoje vrednosti nakon tri godine, što je ušteda od preko 3.000 dolara u poređenju sa prosečnim vozilom. Bež, narandžasta i zelena vozila takođe gube manje od 20% svoje vrednosti, dok su crna, zlatna i braon vozila među najgorima, sa gubitkom vrednosti većim od 10.000 dolara u istom periodu.

Karl Brauer, glavni analitičar iSeeCars-a, ističe da su žuti automobili posebni jer postoji značajna razlika između količine proizvedenih vozila i potražnje za njima na tržištu. Iako možda nisu najpopularniji, očigledno je da oni koji traže žuti automobil teže dolaze do njega, što doprinosi visokoj preprodajnoj vrednosti. Sličan trend se primećuje kod narandžastih i zelenih automobila, koje su ređe, ali traženije.

Istraživanje takođe otkriva da, iako su crna i srebrna boja tradicionalno popularne, one zauzimaju nezavidne pozicije na listi kada je u pitanju zadržavanje vrednosti. Ove boje su toliko uobičajene da ne doprinose očuvanju vrednosti automobila, što ih čini manje poželjnim izborom za one koji razmišljaju o preprodaji.

Za one koji žele da njihovo vozilo zadrži što veću vrednost, preporučuju se crvena i bela boja kao siguran izbor, jer nisu previše ekstremne poput žute ili narandžaste, ali ipak dobro zadržavaju svoju vrednost. Rangiranje boja i njihova preprodajna vrednost variraju u zavisnosti od tipa vozila, što dodatno komplikuje izbor prave boje prilikom kupovine automobila.

Ovo istraživanje jasno pokazuje da boja automobila nije samo estetska odluka, već može imati značajan uticaj na finansijski aspekt prilikom preprodaje vozila.

(Telegraf.rs)

Video: Rekapitulacija trećeg dana US Opena i prolaska Novaka Đokovića u srpskom derbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA