Da li vam je poznat ovaj saobraćajni znak? Gotovo ga niko ne zna, a za njegovo nepoštovanje kazna 135 evra

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Specijalni radari nadgledaju ove trake kako bi osigurali da samo ovlašćena vozila koriste ovu saobraćajnu infrastrukturu

Ako planirate putovanje kroz Francusku, možda ćete naići na specifičan saobraćajni znak koji na prvi pogled deluje neobično, ali njegovo značenje je od velike važnosti za vozače. Ovaj znak, sa belim dijamantom na plavoj pozadini, označava traku rezervisanu za određene tipove vozila kao što su taksiji, autobusi, električna vozila i automobili sa više putnika.

Ovaj znak je uveden 2020. godine kao deo napora da se smanje saobraćajne gužve u velikim francuskim gradovima. Traka sa ovim znakom je aktivna u određenim periodima dana, posebno tokom špica, i vozači koji ne poštuju ovo pravilo suočavaju se sa kaznom od 135 evra.

Specijalni radari nadgledaju ove trake kako bi osigurali da samo ovlašćena vozila koriste ovu saobraćajnu infrastrukturu. Posebno je važno napomenuti da je ovakav sistem uveden u gradovima poput Strazbura, Rena, Nanta i na obilaznici oko Pariza, gde su gužve najveći problem.

Uvođenjem ovog znaka, francuske vlasti nastoje da poboljšaju protok saobraćaja i smanje zagađenje, čineći vožnju efikasnijom i sigurnijom za sve učesnike u saobraćaju. Kazne su stroge, pa je važno da se vozači pridržavaju ovih pravila kako bi izbegli novčane sankcije.

(Telegraf.rs/Danas.rs)

Video: Reka Umnogat je nešto najlepše što smo videli do sada: Mesto koje ostavlja bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA