Koliko klima-uređaj povećava potrošnju goriva i kako da uštedimo novac

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Što su zahtevi veći (viša temperatura spolja, niža u automobilu), veća je potreba za hlađenjem, pa će i potrošnja goriva rasti

Kako održavati pristojnu i podnošljivu temperaturu u automobilu kad su jake vrućine? To ne samo da je izazovno nego je često i najteži deo putovanja - ne valja preterati sa hlađenjem, a opet kako preživeti vrelinu? Poznato je da klima-uređaj predstavlja pravi spas, ali s druge strane - kako da manje troši goriva?

Automobilski klima-uređaj se sastoji od kompresora, kondenzatora, ekspanzionog ventila i isparivača.

Kompresor je kaišem povezan sa rotacijom motora i da bi ispunio svoj zadatak potrebna mu je mehanika automobila, a samim tim dolazi i do povećanja potrošnje goriva. Što su zahtevi veći (viša temperatura spolja, niža u automobilu), veća je potreba za hlađenjem, pa će i potrošnja goriva rasti.

Raspon povećanja potrošnje je između 5 i 20%, piše Revijahak. Kod savremenih klima-uređaja kompresor se isključuje kada dostigne zadatu temperaturu, odvajajući se od rada motora, čime se smanjuje i potrošnja.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    19. jul 2024 | 11:19

    Zaista me ne zanima novac kad je ovakav pakao 😂 neka se poveca potrosnja placam i struju duplo vise ali ne pada mi na pamet da se mucim u kuci i kolima na 45

  • zašto

    19. jul 2024 | 12:20

    ljudi kupuju auto da se ne bi gurali po autobuslma, grejali bez klime i vozili satima. ako si kupio auto imaš dovoljno i za benzin i za klimu.

  • Mare

    19. jul 2024 | 17:50

    Vrlo poucan i koristan tekst ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA