Pridržavajte se preporuka: Koliko se skraćuje radni vek guma ako nisu dovoljno napumpane?

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Samo u nekim modelima proizvođači navode za koliko se pritisak mora povećati u slučaju vožnje sa punim automobilom, sa svim zauzetim sedištima i prtljagom

Proizvođači automobila su jasno definisali koliko gume moraju biti napumpane na određenim modelima. Velika odstupanja nisu dobra.

Samo u nekim modelima proizvođači navode za koliko se pritisak mora povećati u slučaju vožnje sa punim automobilom, sa svim zauzetim sedištima i prtljagom, piše Revija HAK.

Podsećamo, gume sa nedovoljnim pritiskom se pregrevaju, pa se njihovj životni vek može smanjiti i do 20%. Na primer, umesto da traju oko 40.000 kilometara, moraćete da ih zamenite već na 32.000 kilometara.

Takođe, povećava se opasnost od pucanja guma u vožnji, što je pri većim brzinama veoma opasno.

Sa druge strane, kod prenapumpanih guma, bočni zidovi i gazeći sloj postaju tvrđi nego obično, a kontaktna površina pneumatika sa kolovozom je smanjena, što dovodi do bržeg trošenja. Ova promena takođe može da smanji prijanjanje i performanse gume.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kranp

    19. avgust 2023 | 07:41

    2.2 najbolje...

  • Sveskolistac

    17. avgust 2023 | 20:06

    Pitanje. Da li iko ikada uzeo da premeri gume, osim mene, da vidi kolike su tu prevare? Sirina pneumatika nije na gazecem sloju nego na zaobljenim, visina nije ta koju kazu da je.

  • Gume su ok ako su bezbedne

    19. avgust 2023 | 12:51

    Ko kaze da mu gume traju vise od 25 hiljada kilometara taj ili laze ili jako pazljivo vozi i bas gleda da izvuce maximalno. Ima vise faktora koji uticu na gume,sama guma,podloga/asfalt, nacin voznje,dali je vozilo teze ili lakse,temperature ,nije isto na +40 i na -20...sve utice na gume a to koliko su napumpane isto utice na vek trajanja guma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA