Upozorenje iz Budimpešte: Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Ko će prvi popustiti u sukobu na relaciji Evropska unija - Mađarska?

Sukob na relaciji Evropska unija - Mađarska sve više se rasplamsava nakon što su iz sedišta Unije došle najave da će bojkotovati sastanke čiji je domaćin mađarski premijer Viktor Orban.

Odnosi Unije i Orbana dugo su u koliziji, a pogoršani su nakon njegove nedavne turneje tokom koje je posetio Kijev, Moskvu, Peking i SAD, pokušavajući da posreduje u postizanju mira u Ukrajini.

U Briselu smatraju da Orban, čija zemlja u narednih šest meseci predsedava rotirajućim predsedništvom EU, nije imao mandat da pregovara o prekidu vatre u ime svih zemalja članica i da je nastupao samo u svoje ime.

Vrlo neobična odluka da Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije i drugi najviši zvaničnici tog tela bojkotuju sastanke u Budimpešti "donesena je u svetlu nedavnih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja EU", poručio je Erik Mamer, portparol EK.

Na drugoj strani, iz Budimpešte su uzvratili kako "Evropska komisija ne može da bira institucije i države članice sa kojima želi da sarađuje":

"Da li su sve odluke Komisije sada zasnovane na političkim razlozima?", upitao je Janoš Boka, mađarski ministar za evropska pitanja.

Stavovi dve strane su dijametralno suprotni po najvažnijem pitanju - Ruskoj invaziji na Ukrajinu i čini se da spor neće tako lako biti prevaziđen, baš kao što se ne nazire ni mir na istoku Evrope.

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA