Riba lav Foto: Pixabay

Da li se plašite riba otrovnica kojih ima sve više u Jadranskom moru?

Stručnjaci upozoravaju da je u crnogorskom delu Jadrana sve više invazivnih vrsta koje štete ekosistemu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače. Iako nijedna ne napada čoveka, neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Dr Ilija Ćetković, saradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora kaže da je poslednjih nekoliko godina primećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji menjaju sliku podvodnog sveta, te da su sve te vrste zabeležene i u vodama drugih jadranskih zemalja.

Ćetković navodi da je od relativno skoro primećena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora.

Tu su i vrste iz porodice napuhača čiji organi poseduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čoveka. Ove ribe se ne smeju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate. Pored rakova i riba u Jadran je dospelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA