Emanuel Makron i Si Đinping Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Da li bi francuski predsednik Makron trebalo da podnese ostavku posle novog ubedljivog poraza?

Francuski predsednik Emanuel Makron je za tri nedelje doživeo dva ubedljiva poraza na izborima.

Prvo je devetog juna njegova centristička koalicija Zajedno poražena od ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament, da bi 30. juna na vanrednim parlamentarnim izborima Makronova stranka pala na treće mesto.

Prvo mesto je ponovo pripalo Nacionalnom okupljanju, koje predvode mladi Žordan Bardela i iskusna Marin Le Pen, sa 33,5 odsto osvojenih glasova. Drugo mesto osvojila je koalicija stranaka levice Novi narodni front sa 28,1 odsto.

Makronova centristička koalicija Zajedno dobila je tek 20,7 odsto glasova. U nedelju uveče, nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati, Makron je pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati sedog jula.

"Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vreme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug", poručio je Makron.

Međutim, sve su glasniji pozivi da predsednik podnese ostavku, jer je sve više onih koji veruju da kohabitacija Makrona sa većinom u parlamentu, koju čini ekstremna desnica, jednostavno nije održivo rešenje.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA